Het gaat een stuk makkelijker worden om zonnepanelen te plaatsen op monumenten en andere lokaal erfgoed. Aan dat plan werkt de gemeente Gooise Meren. Tot nu toe gelden er strenge regels voor het plaatsen van zonnepanelen op beschermde gebouwen, waardoor bewoners van onder de meer de vesting Naarden of de Bussumse villawijk Het Spiegel hun huizen amper kunnen verduurzamen.
Het was tot nu toe erg lastig voor bewoners van monumenten, andere historische panden of binnen beschermde dorps- of stadsgezichten om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Zo mogen bewoners van de historische vesting van Naarden om maar wat te noemen, alleen maar zonnepanelen plaatsen als de panelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn.
Deze maatregel moest er voor zorgen dat het lokale erfgoed zo goed mogelijk beschermd en vooral niet ontsierd werd.
Lees ook
-
Streep door omstreden plan voor zonnepanelen op monumentale vesting
Donderdag 08 juli 2021 om 09:40
Maar de regels worden steeds meer achterhaald nu er de komende jaren volop wordt gewerkt aan verduurzamen en we onder meer van het gas afgekoppeld gaan worden. Dat geldt niet alleen voor mensen met een 'normaal' huis, maar ook monumenten en ander erfgoed moeten meedoen. Beperkende regels maken het dan niet makkelijker, zo is de gedachte.
Draagvlak
Gooise Meren merkt dat een deel van de bewoners van monumentale panden staan te springen om hun huizen te verduurzamen, maar dat nu vanwege de regels niet kunnen. Daar staat wel weer tegenover dat de gemeente ook al kritiek heeft gehoord van mensen die liever geen zonnepanelen op de monumenten zien.
Voordat de regels echt aangepast gaan worden wordt eerst aan meer bewoners gevraagd wat ze van de versoepelingen vinden.
Ontwerp
Het versoepelen van de regels betekent overigens niet dat er echt overal maar lukraak zonnepanelen op daken gelegd kunnen worden. "Een zorgvuldig afgewogen ontwerp blijft een voorwaarde", aldus de gemeente.
Gooise Meren is voor zover bekend de eerste gemeenten die de regels gaat versoepelen, hoewel er vrijwel overal wel over nagedacht wordt. Ook andere regiogemeenten spelen namelijk met het probleem. Zo trokken bewoners van de Hilversumse Siriusstraat afgelopen jaar al eens aan de bel: ze wilden zonnepanelen plaatsen, maar kregen van de gemeente nul op het rekest omdat hun huizen binnen het beschermd stadsgezicht staan.
Lees ook
-
Bewoners zijn klaar met strenge regels: "Onze straat is blijkbaar te mooi voor zonnepanelen"
Vrijdag 22 oktober 2021 om 18:00