ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricum erg populair onder verhuizers, senioren verplaatsen liever naar Laren | NH Gooi
  • Dinsdag 21 juni om 18:30 | bijgewerkt: woensdag 22 juni om 08:48 uur
  • Bart van Zutphen & Melle Bos

Van alle provincies heeft Noord-Holland de meeste vertrekkers te incasseren. Dat komt met name door de Amsterdammers die hun heil ergens anders zoeken. Maar het loopt niet overal leeg. Één klein plaatsje in 't Gooi blijkt erg in trek bij de verhuizers.

Blaricum luchtfoto
Blaricum luchtfoto NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Bijna vierhonderdduizend mensen verhuisden van Noord-Holland naar een andere provincie, van 2017-2020. Het aantal nieuwkomers in de provincie lag dertigduizend lager. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over verhuisbewegingen, die zijn opgevraagd en geanalyseerd door de nieuwsredacties van de NOS en de regionale omroepen.  

Blaricum

Binnen Noord-Holland (en eigenlijk binnen heel Nederland) valt met name de gemeente Blaricum op. Samen met Waddinxveen is Blaricum namelijk het meeste in trek bij de verhuizers. In Blaricum kwamen er van 2017 tot en met 2020 meer dan 950 gevestigde inwoners bij. Dit komt neer op zo'n zeventig nieuwelingen per duizend inwoners: veruit het hoogste aantal van alle gemeenten. Inmiddels wonen er rond de twaalfduizend mensen in Blaricum.

Dit komt mede omdat er in Blaricum de laatste jaren veel nieuwe woningen zijn gebouwd, zoals bijvoorbeeld de nieuwe woonwijk Blaricummermeent. NH Nieuws ging hier langs om te peilen of het de nieuwkomers een beetje bevalt in het pittoreske Noord-Blaricum.

Tekst gaat door onder de video

NH Nieuws

Amsterdam trok veruit de meeste nieuwkomers, maar daar stonden ook veel vertrekkers tegenover. Onder de streep komt de hoofdstad uit op een migratiesaldo van min 26.000.

50-plussers

Met name de 50-plussers lieten de provincie achter zich: bijna twintigduizend van hen verlieten in 2020 de provincie. 30 procent van de vertrekkende Noord-Hollanders ging naar Zuid-Holland. Noord-Holland kon in datzelfde jaar rond de zeventienduizend nieuwe 50-plussers verwelkomen. 

Die nieuwe 50-plussers gaven het vaakst de voorkeur aan de gemeente Laren. In vier jaar tijd kwamen daar per duizend inwoners 29 senioren bij.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

ONAIRWIN

Afgelopen dinsdag om 19:00.

Terugluisteren