ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Youssef (4) krijgt elke week bezoek van de VoorleesExpress | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Dinsdag 21 juni om 18:42
  • Rachel Morssink
Youssef en Laura lezen elke week boeken samen
Youssef en Laura lezen elke week boeken samen Rachel Morssink

Lekker boeken lezen op de bank en af en toe een spelletje tussendoor: Youssef kijkt elke week uit naar de komst van vrijwilliger Laura. Maar bij de VoorleesExpress Hilversum kunnen ze nog wel wat extra voorlezers gebruiken. "Dit is zo leuk om te doen, je ziet kinderen vooruitgaan in taal."

"Zullen we beginnen? Wat heb ik meegenomen vandaag?" vraagt Laura Oostra aan Youssef. Ze heeft een tas met boeken en spelletjes bij zich. "Welke doen we eerst?" Youssef wijst een boek met een tijger aan. "Die is nieuw, die eerst!"

Elke vrijdagmiddag komt Laura op bezoek bij Youssef. Zijn ouders komen uit Egypte en spreken niet dagelijks Nederlands met hem. "Het doel van de VoorleesExpress is het voorkómen van een taalachterstand bij jonge kinderen," vertelt projectleider Henrieke Abrahamse. "Er wordt vaak gesproken over laaggeletterdheid, maar deze kinderen zijn gewoon een nieuwe taal aan het leren."

De tekst gaat verder onder de video. 

NH Nieuws / Rachel Morssink

Youssef heeft energie voor tien. Af en toe maakt hij een paar grote sprongen op de bank en schuift dan weer aan naast Laura. "Het is soms lastig om z'n aandacht vast te houden", vertelt Laura. "Dan doen we even een spelletje tussendoor en daarna is er weer concentratie voor een boekje."

Al na een paar weken ziet ze vooruitgang bij Youssef. "Hij kent steeds meer woorden en ook zijn uitspraak gaat vooruit", vertelt Laura. De moeder van Youssef is dan ook blij met het voorlezen. "Ja, het is fijn dat Laura ons helpt", zegt Layla Shehata. "Ik spreek niet goed Nederlands en ik kan mijn kind niet voorlezen. Laura is heel belangrijk voor mij."

En wat maakt voorlezen nou zo belangrijk? "Het is de makkelijkste manier om taal te stimuleren", aldus Henrieke. "In Nederland hebben we zoveel prachtige kinderboeken. En schrijftaal is veel rijker dan spreektaal. Dus als je kinderen een andere woordenschat wil meegeven, is dit een fijne manier. En het is natuurlijk supergezellig."

Als voorlezer word je voor twintig weken gekoppeld aan een gezin, waar je wekelijks een uurtje gaat voorlezen. "Er komen soms langere vriendschappen uit voort", vertelt projectleider Henrieke. "En sommige voorlezers nemen hun eigen kinderen weleens mee. Dan wordt er eerst even gevoetbald en dan gaan ze daarna met z'n allen voorlezen."

De VoorleesExpress is een voorbeeldproject. "Dat houdt in dat we de ouders willen inspireren om óók hun kinderen te gaan voorlezen," vertelt Henrieke. "Samen op de bank, in interactie een boekje lezen met je kind. En dat mag gewoon in de eigen taal, ook dat stimuleert de taalontwikkeling."

Foto aan de muur

"Na twintig keer is de taalontwikkeling natuurlijk niet afgerond, maar hebben we een goede aanzet gegeven zodat het kind hopelijk makkelijk mee kan op school," vertelt Henrieke. En dat wordt gewaardeerd. "Bij veel gezinnen hangt de foto van het kind met de voorlezer, die we bij het afscheid geven, aan de muur. Dat geeft aan hoe belangrijk we zijn voor deze gezinnen," zegt Henrieke.

Bij de VoorleesExpress zijn extra voorlezers meer dan welkom en Laura kan het iedereen aanraden. "Het kost je maar een uurtje in de week, plus wat voorbereidingstijd en je geeft het gezin heel veel, maar jezelf ook. Dus als je van voorlezen houdt, dan word je hier heel blij van!"

In Hilversum valt de VoorleesExpress onder het Maatjesproject. In onderstaande video vertelt Henrieke dat ze ook hier nog hard op zoek zijn naar extra maatjes.

NH Nieuws / Rachel Morssink

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

ONAIRWIN

Afgelopen dinsdag om 19:00.

Terugluisteren