ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricumse burgemeester over populariteit dorp: "Goed om vergrijzing tegen te gaan" | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Thema Politiek
  • Zondag 26 juni om 15:02 | bijgewerkt: om 17:10 uur
  • Daan Visser

Van alle Nederlandse gemeenten is Blaricum het meest in trek om naartoe te verhuizen. In drie jaar tijd zijn er bijna duizend nieuwe inwoners van buitenaf bijgekomen, waarmee het dorp bovenaan het lijstje staat. Volgens burgemeester Joan de Zwart is dit goed om de vergrijzing van het dorp tegen te gaan. Dat zegt ze in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

Blaricum luchtfoto
Blaricum luchtfoto NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Van 2017 tot en met 2020 trokken er maar liefst meer dan 950 inwoners over de gemeentegrens. Dit komt neer op zo'n zeventig nieuwelingen per duizend inwoners: veruit het grootste aantal van alle gemeenten. Inmiddels wonen er rond de twaalfduizend mensen in Blaricum. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Hoewel deze cijfers voor burgemeester De Zwart geen reden zijn om de vlag uit te hangen, is ze er wel blij mee. "Groei is niet een doel bij ons, maar het is wel mooi dat we niet ontgroenen en vergrijzen zoals dat in vaktermen heet." Deze enorme instroom is vooral te danken aan de bouw van de nieuwe wijk de Blaricummermeent en draagt bij aan deze 'ontgrijzing'. Veel jonge gezinnen kwamen namelijk in deze wijk wonen, waardoor er naast de CBS-cijfers ook veel nieuwe Blaricummers geboren werden. "Zeker in die beginjaren stonden er heel veel ooievaartjes in de wijk." 

Dorpskarakter

Angst dat deze instroom van nieuwelingen ten koste gaat van het typische dorpskarakter is De Zwart ook niet. "Het gaat er vooral om wat inwoners met elkaar zelf willen. Maar de inwoners van de Blaricummermeent voelen een enorme binding met Blaricum. Dat dorpse, kleinschalige en de natuur wordt enorm gewaardeerd." Stelt de burgermoeder. Maar toch erkent ze dat er een scheiding is tussen verschillende wijken. "We hebben verschillende dorpsdelen die ook van elkaar afliggen."

Volgend jaar zwaait De Zwart zelf af als burgemeester na veertien jaar. Ze laat dan ook weten trots te zijn op hoe het dorp zich in die tijd heeft ontwikkeld. "Als je ziet hoe het was toen ik kwam en hoe het is als in vertrek, is er ontzettend veel gebeurd. Het dorp heeft zich binnen proporties ontwikkeld. En ik ben blij dat het is gelukt om ook de Blaricummermeent Blaricums te laten zijn."

Luister het hele interview met burgemeester Joan de Zwart terug via deze link

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren