ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hoe gevaarlijk is het echt op 'onveilige' Huizer rotonde? Dit zeggen de cijfers | NH Gooi

Hoe gevaarlijk is het echt op 'onveilige' Huizer rotonde? Dit zeggen de cijfers

  • Donderdag 25 augustus 2022 om 15:43 | bijgewerkt: vrijdag 26 augustus 2022 om 10:47 uur
  • Ingmar Meijer

Nadat vorige week een auto en een scooter botsten op de rotonde aan de Huizer Bovenmaatweg kwamen er veel klachten naar boven over het kruispunt. Huizers ervaren deze rotonde als onveilig en onoverzichtelijk. Maar is de rotonde echt zo gevaarlijk? Dit zeggen de cijfers. 

Rotonde bij de Bovenmaatweg in Huizen, fietsers komen van beide kanten
Rotonde bij de Bovenmaatweg in Huizen, fietsers komen van beide kanten|NH Nieuws / Ingmar Meijer

In de afgelopen acht jaar, tussen 2014 en nu, zijn er elf geregistreerde ongelukken geweest op de rotonde aan de Bovenmaatweg en de Aristoteleslaan, zo laat de gemeente Huizen weten op vragen van NH Nieuws.

Het blijkt dat fietsers veruit het vaakst slachtoffer zijn. Vijf fietsers waren betrokken bij deze ongelukken met auto's. Van hen raakten er drie gewond. Daarnaast waren er nog ongelukkigen met een motorrijder en twee bromfietsers.

Schrammen

Afgelopen week ging het opnieuw mis. Een automobilist raakte een scooter met daarop een 16-jarig meisje. Ze werd zelfs een meter of 25 meegesleept nadat de twee elkaar hadden geraakt op de rotonde.

Het jonge slachtoffer hield blauwe plekken, schrammen en een gekneusde voet over aan dit ongeluk, vertelde haar moeder na het ongeluk. 

"Het is een verschrikkelijk rotrotonde", meldde Cisca van der Kraats onder het bericht op onze Facebookpagina. "Het is een heel onoverzichtelijke rotonde voor fietsers en automobilisten", merkte Ingrid ter Laan-Coenraad op. "Dat er e-bikes en soms e-steps vaak net zo snel als een scooter van links en rechts kunnen komen dan kom je als automobilist net een paar ogen tek kort", somt Henry Gielen op. 

Nauwelijks klachten

Wat mensen vooral lastig vinden is dat de bromfietsers en fietsers over de hele rotonde van beide kanten mogen komen en voorrang horen te krijgen. Dit geldt overigens voor nog veel meer rotondes in Huizen.

Over al die andere rotondes ontvangt de gemeente niet of nauwelijks klachten. Op social media komt de oproep om éénrichtingsverkeer in te voeren op de rotonde Bovenmaatweg - Aristoleslaan wel meerdere keren voorbij.

Bij de gemeente Huizen is zeker niet massaal geklaagd over deze rotonde. In de afgelopen twee jaar zijn er twee meldingen binnengekomen over dat het kruispunt onveilig en onoverzichtelijk is. Maar helemaal onbekend is het punt zeker niet. De rotonde werd vaak genoemd toen er gesproken werd over de komst van de snelle HOV-bus naar Huizen. Toen werd wel genoemd dat veel verkeersdeelnemers het punt gevaarlijk vinden.

"We verplaatsen de gehele infrastructuur aan de Huizermaatweg, Bovenmaatweg en Aristoteleslaan naar de noordkant"
gemeente huizen op vragen van nh nieuws

Goed nieuws

Klachten over onveiligheid of niet: de gemeente heeft voor de mensen die de rotonde onveilig vinden wel goed nieuws. De rotonde wordt aangepakt. Zodra het werk klaar is, waardoor de rotonde iets meer verschuift, moeten auto's en fietsers elkaar daar minder kruisen.

"Dat doen we onder meer door de gehele 'fietsinfrastructuur' langs de Huizermaatweg, Bovenmaatweg en Aristoteleslaan te verplaatsen. De rotondes op de Huizermaatweg worden vervangen door zogeheten verkeerspleinen met gescheiden oversteken voor fietsers en voetgangers", aldus de gemeente Huizen. 

Verkeersveiligheid andere rotondes

En over het algemeen als het om de veiligheid van rotondes gaat: alle rotondes moeten voldoen aan alle veiligheidsnormen. De gemeente controleert dat als rotondes worden opgeleverd. Als alles voldoet, maar er toch nog veel ongelukken gebeuren, dan kan dat volgens de gemeente aanleiding zijn om alsnog in te grijpen.