ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een kijkje op de nieuwe asielboot in Huizen: | NH Gooi
  • Thema Algemeen
  • Dinsdag 18 oktober 2022 om 22:35

Door Erwin Bakker - NH Gooi

De voorbereidingen op de MS Fortuna zijn in volle gang om hier volgende week maximaal 190 asielzoekers voor een half jaar op te vangen. Ook de vrijwilligers in Huizen staan te trappelen om hun handen uit de mouwen te steken. "Ze zijn van harte welkom hier!"

"Dit zijn de wasmachines," vertelt Sam Kiers van Het Rode Kruis. Hij is de locatiemanager van het schip. "Het is de bedoeling dat de bewoners aan boord zelf hun eigen was gaan doen. Dus we hebben vier wasmachines en vier drogers."

Ook zijn de nieuwe bewoners zelf verantwoordelijk voor de huishouding. Het idee is dat het helpt bij het vinden van een ritme voor de bewoners en het geeft ze wat te doen. 

Behalve op het schip worden ook in Huizen zelf de nodige voorbereidingen getroffen. "Van sjaals breien tot Nederlands leren, en van sporten tot kleding inzamelen. Iedereen wil helpen," vertelt Jolanda Westrum, directeur van de Vrijwilligerscentrale Huizen en Huizenvoorelkaar. "Maar we kijken altijd naar de vraag die er is. Dus we houden contact met het Rode Kruis en zij geven aan wat er nodig is. Wij zetten dan de vraag uit in de gemeenschap," aldus Westrum.


De hulp stroomde destijds van alle kanten toe. "De energie in Huizen en de saamhorigheid zijn groot. In Huizen wil men graag helpen," vertelt Jolanda Westrum van de Vrijwilligerscentrale. "Kerken, moskeeën, scholen, sportclubs: iedereen deed mee."

Door de problemen in het overvolle Ter Apel kwam vanuit de landelijke overheid de vraag of gemeentes in Nederland konden bijspringen. "We hebben even getwijfeld, maar besloten al snel dat we graag weer een nieuwe groep asielzoekers wilden ontvangen," aldus de wethouder.

De gemeente heeft nauw overleg met alle betrokken partijen. Het Rode Kruis, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de Veiligheidsregio, maar ook ondernemers en inwoners uit de buurt, de Vrijwilligerscentrale Huizen en sportverenigingen. "Dat geeft een fijne ontvangst," vertelt locatiemanager Sam Kiers. "De gastvrijheid in Huizen is erg aangenaam."

De MS Fortuna ligt precies aan de kade waar ook Sinterklaas elk jaar aanlegt in Huizen, maar gelukkig is daar een oplossing voor gevonden. "Sinterklaas kan gewoon hier aanleggen, hoor," zegt wethouder Karin van Werven. De goedheiligman wordt op 12 november in Huizen verwacht. "Dan krijgt de asielboot tijdelijk een plekje verderop aan de kade, zodat hier plek is voor alle kinderen en hun ouders om Sinterklaas te verwelkomen," aldus Van Werven.

Sinterklaasfeest
Wordt Sinterklaas ook een feestje voor de asielzoekers? "Ja, die vraag kwam bij ons ook op, dus daar gaan we mee aan de slag," aldus de wethouder. "Het is een mooie kans om ze welkom te heten en ze te vertellen over onze traditie. Het is nog niet concreet, maar we gaan een plannetje maken."

Wat er precies nodig is aan kleding, taalmaatjes en sportactiviteiten, wordt dus pas duidelijk als de asielzoekers er volgende week zijn. Maar locatiemanager Sam Kiers kijkt uit naar de komst van de bewoners. "Ja, ik heb er zin in. Het Rode Kruis wil er graag voor iedereen zijn. We faciliteren de zorg en bewaren we de rust." Dat geldt voor de mensen aan boord, maar ook voor de mensen in het dorp. "Als er vragen of zorgen zijn, dan willen we er graag zijn voor de buurt."

Op 25 oktober komen er tussen de 180 en 190 volwassen asielzoekers naar het schip. Waar de nieuwe bewoners vandaag komen, is pas volgende week duidelijk. Ze zullen maximaal zes maanden op de MS Fortuna verblijven.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Spreekuur

Vandaag om 09:30.

Terugluisteren