ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Advocaten Sanil B. vinden dat hij vrijgesproken moet worden | NH Gooi
  • Thema Algemeen
  • Woensdag 19 oktober 2022 om 17:05

Door Erwin Bakker - NH Gooi
 
Sanil B., hoofdverdachte in de Mallorcazaak, blijft ontkennen iets te maken te hebben met de dood van Carlo Heuvelman. Zijn advocaten hielden vanmorgen hun pleidooi als reactie op de strafeis van het OM van 10 jaar. Ze willen dat B. wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de 27-jarige man vorig jaar zomer tijdens een uitgaansavond op het Spaanse eiland Mallorca.

B. wilde bij het horen van de strafeis eergisteren als enige hoofdverdachte reageren. Hij gaf aan zich kapot te zijn geschrokken door de hoogte van de eis. De uitleg van de officier van justitie hing volgens de 20-jarige Hilversummer van aannames aan elkaar, maar dieper wilde hij er toen niet op ingaan. Dit liet hij verder aan zijn advocaten Peter Plasman en Anka Knol.

Plasman begint zijn pleidooi met kritiek op het Openbaar Ministerie en hij kondigt al snel aan dat hij om vrijspraak van B. zal vragen voor de doodslag van Carlo Heuvelman. Daarna duiken hij en zijn collega dieper in de materie.

Bewijsstukken

De advocaten vinden dat het OM 'ontlastende getuigenverklaringen genegeerd heeft.' Volgens Plasman is er 'selectief geshopt' uit de verklaringen en de getuigenissen. Ook corresponderen ze niet met andere bewijsstukken, zoals camerabeelden.

Daarnaast plaats advocaat Knol een kritisch punt bij het DNA-spoor van Carlo Heuvelman op de linkerschoen van Sanil. Het zou gaan om een mengprofiel, met daarin DNA van meerdere mensen. De vraagtekens rond de Mallorcazaak staan volgens de advocaten nog steeds.

Slooprijp bootje

"Elk bewijsmiddel rammelt en niet zo'n beetje ook", eindigt Plasman zijn pleidooi. "Het OM heeft gepoogd hier overheen te stappen door het begrip 'verankering' toe te passen. Door getuigenverklaringen aan andere bewijsmiddelen te verankeren zijn getuigenverklaringen opeens bruikbaar."
Daarna pakt Plasman het woordenboek erbij. "Volgens de Dikke Van Dale betekent 'verankeren' stevig bevestigen, laat ik in de maritieme sfeer blijven. Wat het OM heeft gedaan is het verankering van het ene stuurloze bootje aan het andere slooprijpe bootje. Ze zijn goed aan elkaar verankerd, maar wel op de bodem van de zee."

"Kennelijk heeft de verdediging dit soort retoriek nodig om hun betoog sterker te maken", reageert de officier van justitie op de beeldspraak met de bootjes. Ze laten dan ook weten dat ze zich niet kunnen vinden in het pleidooi van Plasman en Knol.

Rechtvaardigheid

Tijdens de pleidooien van zijn advocaten leest Sanil de tekst mee. Na afloop vraagt de rechter of hij nog wil reageren en ook nu doet hij dat.
"Ik sluit mij volledig aan bij mijn advocaten en vind het jammer dat de officier dit standpunt nog steeds volhoudt", zegt de jonge Hilversummer. "Ik hoop dat rechtvaardigheid zal zegevieren. Als uiteindelijk blijkt dat ik het niet heb gedaan zal ik geen excuses aanvaarden." Hij sluit of met een bedankje richting de rechtbank.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix en regionieuws.
  • Muziek & Informatie | Morgen om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • ONAIRWIN | Morgen om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
Net gemist?

Vroeger of Later

Vandaag om 21:00.

Terugluisteren