ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bussumse Petra schrijft boek over haar giftige relatie: 'Ik was een schim van mijzelf' | NH Gooi
  • Regio Streek
  • Zondag 20 november 2022 om 16:32
  • Daan Visser

Jarenlang in een relatie zitten met een man die je financieel en mentaal helemaal leegtrekt. Dat gebeurde de Bussummer Petra Kramer. Toen ze eenmaal van haar man af was schreef ze de autobiografische roman 'Zonder Jou Besta Ik Niet.' In het radioprogramma NH Gooi de Lunchclub vertelt Petra haar verhaal.

Petra Kramer's 'Zonder Jou Besta Ik Niet'
Petra Kramer's 'Zonder Jou Besta Ik Niet'

Als zelfstandige vrouw opeens in een relatie terechtkomen met een meester-manipulator en je daar weer uit zien te vechten. Dat is in het notendop waar het boek van Petra over gaat.

"Ik was heel erg verliefd op hem. Hij had wel wat probleempjes in zijn leven, maar daar wilde ik hem graag me helpen." Dat pakte anders uit, want binnen korte tijd had Olivier (Niet zijn echte naam, maar die van het karakter in het boek) Petra helemaal in haar greep. "Ik was een schim van mijzelf."

Je zou dan zeggen dat de titel op Petra zelf slaat en dat klopt ook, maar er zit een dubbele laag in. "In eerste instantie gaat het inderdaad over mijzelf. Hij deed mij heel lang geloven dat hij mijn redder was. Dat ik dacht dat ik niet meer zonder hem kon", legt ze uit. Maar toen was daar een voorzichtige omslag. "Eigenlijk was hij volledig afhankelijk van mij. Hij parasiteerde op al die vrouwen. Hij bestaat niet zonder mij. Het was dankzij andere vrouwen die mij op de relatie aanspraken en mij met een goed plan eruit trokken."

De gevolgen van de relatie waren na de breuk nog lang voelbaar voor Petra. "De eerste jaren kon ik alleen maar lezen over slechte mensen en narcisten. Ik keek alleen programma's als American Greed en Opgelicht. Ik wil snappen wat er gebeurt. Maar dat is natuurlijk geen leven." Uiteindelijk leerde ze weer mensen vertrouwen. 

Red flags

Met het boek hoopt de Bussumse zowel haar eigen verhaal te delen, maar ook anderen te helpen als ze in een manipulatieve relatie zitten. "Mijn stelling is dat het niet naïviteit is, maar het is gewoon gebrek aan kennis en ervaring."

Naast het boek maakte Petra ook een lijstje met red flags voor mensen die in zo'n giftige relatie dreigen te komen. "Een voorbeeld ervan is als iemand constant over jouw grenzen gaat. Stel dat je van iemand een appje krijgt terwijl je met iemand zit te eten. Je geeft aan dat je dat niet zo fijn vind, maar hij blijft doorgaan. De manier waarop iemand dan reageert, geeft aan wat voor vlees je in de kuip hebt."

Luister het hele interview op NH Gooi de Lunchclub terug via deze link

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Jazznotes

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren