ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Veel tegenslag, maar Frans (74) gaat door met zoeken naar donornier: social media moet helpen | NH Gooi
  • Thema Media
  • Donderdag 09 maart 2023 om 15:43 | bijgewerkt: vrijdag 10 maart 2023 om 06:10 uur
  • Thijs de Kreij

Hilversummer Frans Meijer (74) is al jarenlang nierpatiënt. Na een lange zoektocht bleek er eindelijk een donor te zijn, maar door omstandigheden ging de operatie niet door. Overvolle operatiekamers gooiden roet in het eten en nu kan hij de nier van destijds niet meer ontvangen. Maar, de strijdlustige Frans geeft niet op. Een oproep op sociale media moet hem verder helpen. 

Frans zoekt onvermoeibaar door naar donornier
Frans zoekt onvermoeibaar door naar donornier Frans Meijer

Frans heeft al langer nierproblemen. "Twee jaar geleden werd bij mij een verminderde nierfunctie geconstateerd", vertelt hij. "Dat heeft nu tot gevolg dat ik drie keer per week vier uur moet dialyseren." 

Frans' leven leek gered toen de hartsvrienden van zijn vrouw besloot een nier aan hem af te staan. Alles leek er goed voor te staan, maar het ging toch nog mis. 

"Het was tijdens corona, de operatiekamers lagen vol", zegt hij. De transplantatie van Frans werd daarom uitgesteld. Daar kwam ook nog bij dat de donor een medisch probleem kreeg, waardoor ze haar niet meer kan afstaan. De doktoren besloten de operatie daarom af te blazen. Frans' wereld stortte in. Geen nieuwe nier, maar blijven dialyseren. 

"Zoals jullie weten ben ik nierpatiënt en deel ik regelmatig oproepen over nierdonatie. Nu wederom één, en wel voor mijzelf"
Frans Meijer

Uitzicht op een nieuwe nier is er niet. De wachtlijsten zijn lang. En daar komt nog eens bij: Frans heeft aan zeldzame bloedgroep, dus het aantal beschikbare donornieren is erg klein. Het levert Frans slapeloze nachten op. "Het is zeker zwaar", vertelt hij. 

Oproep

Frans besloot een oproep te doen op Facebook. "Zoals jullie weten ben ik nierpatiënt en deel ik regelmatig oproepen over nierdonatie. Nu wederom één, en wel voor mijzelf."

Tekst gaat door onder de video.

Er volgden meerdere reacties op zijn oproep. "Er kwam meteen een vrouw uit Julianadorp die haar nier wilde afstaan. Maar haar bloedgroep blijkt de verkeerde, dus ook deze keer kan het niet doorgaan", verzucht hij. 

En precies dit probleem speelt vaker. "Er zijn genoeg mensen die mij willen helpen, zoals familie, maar allemaal hebben ze de verkeerde bloedgroep. En dan moet de nier ook nog eens matchen", klinkt het. De situatie lijkt uitzichtloos. 

Hoop houden

Toch blijft hij positief. Openhartig vertelt Frans over hoe hij zijn zoektocht voortzet. Dat doet hij niet alleen via sociale media, ook staat hij uiteraard op de transplantatielijst. "Als oudere nierpatiënt sta ik op de wachtlijst ’oud voor oud’. Je komt dan in aanmerking voor een nier van een overleden donor op leeftijd."

Maar het duurt lang voordat daar iets uit voortkomt. Geduldig wacht hij af, in de hoop snel dat goeie nieuws te krijgen: 'Er is een passende donor gevonden'. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 20:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren