ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Storm in een glas water om stickers: van leerlingen Willem de Zwijger hoeft mavo helemaal niet ‘out’. | NH Gooi
  • Regio Bussum
  • Thema Onderwijs
  • Dinsdag 23 mei 2023 om 08:32 | bijgewerkt: om 14:29 uur
  • Pieter Witte

Een 'stickeractie' van scholieren van het Bussumse Willem de Zwijger College heeft de afgelopen tijd voor ophef gezorgd. Op verschillende plekken in Bussum doken stickers op met de woorden 'mavo out'. Een protest van leerlingen van de havo- en vwo-school tegen de fusie met de Vitusmavo: de scholieren willen de mavo'ers niet hebben. 

Willem de Zwijger College
Het Willem de Zwijger-college in Bussum. Foto ter illustratie. Willem de Zwijger-college

De afgelopen weken werden er door Bussum stickers aangetroffen met de woorden 'mavo out' en 'wdzwanbeleid'. Aanleiding was de veelbesproken fusie, die inmiddels een feit is, tussen het Willem de Zwijger college en de Naarder Vitusmavo.

Over die fusie was eerder onrust ontstaan, omdat sommige ouders dachten dat onder andere de kwaliteit van het onderwijs op het spel zou komen te staan.

Ophef over stickers

Nadat de gemoederen over de samenvoeging van beide scholen waren bedaard, ontstond de commotie rondom de stickeractie. Hierdoor leek het alsof vwo- en havo-leerlingen hun medescholieren van de mavo weg wilden hebben.

De ophef blijkt toch wat me te vallen. De actie blijkt slechts te komen van een klein groepje scholieren. Rector Jan Adels spreekt van een 'storm in een glas water'. Volgens hem hebben veel havo- en vwo-leerlingen van het Willem de Zwijger College het juist voor hun medescholieren opgenomen.

Dit kleine groepje leerlingen heeft de bewuste stickers een paar maanden geleden laten maken. De stickers waren door leerlingen op verschillende plekken in Bussum opgeplakt. De school weet wie de stickers hebben gemaakt, maar niet alle 'plakkers' zijn bekend. De plakkers zeggen ook spijt te hebben.

Leerlingen niet blij

Het protest op de stickers blijkt allesbehalve breed gedragen. Na de ophef heeft een andere groep leerlingen het op eigen initiatief opgenomen voor hun medescholieren van de mavo. 

Ze zijn de klassen langs gegaan om aan te geven dat zij het niet eens zijn met de stickeractie. Meerdere leerlingen hebben de actie daardoor veroordeeld en ze vinden het 'stom' dat hun school zo negatief in het nieuws is gekomen.

"Er is weinig solidariteit met de stickerplakkers"
Rector Jan Adels

Weinig solidariteit

Volgens rector Jan Adels is er dan ook weinig solidariteit met de stickerplakkers. "De leerlingen die verantwoordelijk zijn voor het (laten) maken van de onaardige stickers zijn bekend. Met hen is een goed gesprek gevoerd en er zijn gepaste sancties genomen".

Om welke sancties het gaat wil de rector niet kwijt, omwille van de privacy van de betrokken leerlingen. Adels benadrukt dat het 'niet alleen gaat om straffen, maar ook om opvoeden'. Door de schoolleiding is bij de ouders van de betrokken leerlingen ook aangedrongen op een 'stevig gesprek' thuis.

Een tweedejaars vwo'er die anoniem wil blijven, bevestigt wat Adels zegt. "Er was bij ons helemaal geen onrust in de klas. Er werd in de klas verteld dat die stickers gezien waren in Bussum. Ik heb ze zelf ook gezien, bijvoorbeeld bij de supermarkt. Maar we nemen het niet heel serieus en we hebben ook geen interesse in wie de daders waren".

"Het is door de school heel adequaat aangepakt en opgelost"
Anonieme ouder

Ouders

Een ouder, die ook anoniem wil blijven, complimenteert het Willem de Zwijger College met de aanpak. Deze moeder van een leerling van de school zit in een klankbordgroep van ouders die als doel heeft de communicatie tussen ouders en school te verbeteren.

"Het is door de school heel adequaat aangepakt en opgelost. De communicatie naar de ouders was tijdig en helder. En de daders hebben gepaste sancties gekregen. Het was sowieso maar een kleine groep die hiermee het imago van 'Het Willem' een deuk heeft gegeven".

De leerlingen van de mavo zelf hebben de excuses sportief opgevat en gaan volgens de rector vrolijk verder.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren