ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Cameratoezicht in Hilversum wordt beoordeeld door de bedenker, politiek vertrouwt het niet | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Woensdag 13 september om 20:01
  • Noor van Scherpenzeel

Het rapport waarin het cameratoezicht op en rondom het Hilversumse uitgaansgebied wordt geëvalueerd, is geschreven door de persoon die het cameraplan zelf ooit ontwierp. In de evaluatie wordt het cameratoezicht als 'zeer positief' omschreven. Vanavond stelt Democraten Hilversum hierover kritische vragen tijdens de gemeenteraadsvergadering omdat zij twijfelen aan de neutraliteit van het rapport. 

Beveiligingscamera's Groest in Hilversum
Beveiligingscamera's Groest in Hilversum NH

Volgens het evaluatierapport voldoet het cameratoezicht ruimschoots aan de algemene doelstelling. Zo is 'openlijke geweldpleging tegen personen tot een minimum gebracht' en zou het overlast en vandalisme voorkomen. 

Ook staat er in het rapport dat de samenwerking tussen politie, toezichthouders, boa's en de cameraobservant erg goed is. Op basis van deze evaluatie wil het college van burgemeester en wethouders het cameratoezicht verlengen met een periode van vijf jaar. 

Twijfels aan neutraliteit

Het rapport is in opdracht van de gemeente opgesteld door Henny Brunekreef van Brunekreef Consultants. Hij was jarenlang hoofdinspecteur van de politie. Daarna heeft hij bij uitgaansgebieden in meerdere gemeenten als 'adviseur cameratoezicht' het cameraplan ontworpen, de aanbesteding voorbereid en de projectleiding op de uitvoering gedaan. 

De lokale partij Democraten Hilversum vraagt zich af hoe het kan dat de gemeente zo'n opdracht overlaat aan Brunekreef. Volgens raadslid Hakan Koç is het daarmee een geval van 'slager keurt zijn eigen vlees'. De partij twijfelt daarom aan de neutraliteit van het rapport.

"Het is een geval van een slager die zijn eigen vlees keurt"
Hakan Koç, raadslid Democraten Hilversum

Vanavond tijdens de gemeenteraad wil Democraten Hilversum technische vragen stellen over het rapport, zoals hoeveel de evaluatie van Brunekreef Consultants heeft gekost en hoe duur het cameratoezicht in totaal was. Ook zullen er een aantal inhoudelijke vragen over het evaluatierapport aan bod komen.

Chinese camera's?

Verder vraagt de partij om een inzage in het soort camera's die in het uitgaansgebied hangen, aangezien vorig jaar nog het nieuws naar buiten kwam dat er in Nederland veel omstreden Chinese camera's hangen. Er zijn bij die camera's zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen door de fabrikanten. Het is nog niet bekend of deze ook in het Hilversumse uitgaansgebied hangen. 

Vanavond wordt het cameratoezicht en het evaluatierapport tijdens de gemeenteraad besproken. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren