ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizen zegt 'ja' tegen vluchtelingenopvang op hotelschip, verzoek voor komende drie jaar | NH Gooi

Huizen zegt 'ja' tegen vluchtelingenopvang op hotelschip, verzoek voor komende drie jaar

  • Donderdag 05 oktober 2023 om 17:00 | bijgewerkt: om 17:09 uur
  • Sjoerd Stoop

Huizen wil meewerken aan de komst van een nieuw hotelschip naar de haven van Huizen waar vluchtelingen opgevangen worden. De komende drie jaar zou dat schip elk najaar moeten terugkomen. Burgemeester en wethouders van Huizen hebben besloten mee te werken aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), volgende week praat de gemeenteraad erover. 

De MS Fortuna legt aan in Huizen
De MS Fortuna legt aan in Huizen

Het wordt de derde keer dat er een 'opvangschip' naar Huizen komt. De afgelopen twee jaar meerde er ook al zo'n boot aan. Vooraf klonk er best wat kritiek en waren er zorgen, maar over het algeheel verliep de opvang vlekkeloos en klonk er achteraf weinig weerstand. 

Het opvangschip dat komend najaar komt, moet weer honderdvijftig tot tweehonderd asielzoekers huisvesten. 

Nood hoog

Huizen geeft gehoor aan het verzoek van het COA, omdat de nood hoog is door de steeds groter wordende vluchtelingenstroom. Landelijk klinkt al een tijdje een dringende oproep aan gemeenten om nieuwe plekken voor asielzoekers te maken. Nog geen week na de oproep van staatssecretaris Van der Burg plofte het nieuwe verzoek op de deurmat van Huizen. 

De gemeenteraad bespreekt het verzoek volgende week in een extra ingelaste raadsvergadering. De raad mag haar 'zienswijze' geven, uiteindelijk beslissen burgemeester en wethouders.

Ook verzoek voor nog eens twee jaar

Het verzoek van het COA gaat niet alleen om komend najaar, maar ook om het najaar van volgend jaar en het jaar daarop. 

Huizen wil nu meewerken 'gezien de urgentie', maar voor de twee jaar daarna wil de gemeente steeds weer een nieuwe afweging maken. Elke zomer moet dan een nieuw besluit worden genomen, op basis van de ervaringen en de dan bestaande situatie in Nederland en de rest van de wereld.