ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Lerarentekort op Gooise scholen blijft groot: Hilversumse basisschool heeft vierdaagse schoolweek | NH Gooi
  • Thema Onderwijs
  • Dinsdag 10 oktober 2023 om 10:58 | bijgewerkt: om 13:22 uur
  • Amanda Algra

Het lerarentekort blijft Gooise scholen parten spelen. Voor de zomer waren er al veel geluiden dat scholen door een tekort aan leraren dicht dreigden te gaan. Gooise scholen merken nog altijd dat het erg lastig is om de roosters rond te krijgen. Eén van de scholen van de Hilversumse Alberdingk Thijm Scholen is noodgedwongen overgestapt naar een vierdaagse lesweek.

Kinderen school stock
Adobe Stock

De Gooise scholen zijn alweer een volle maand aan de slag, maar merken het tekort nog altijd. De school van Alberdingk Thijm Scholen moest daarom besluiten de lesweek met een dag te verkorten. 

Volgens de school is het vooral een tijdelijke oplossing en speelt het probleem echt op één van de scholen van de koepel. "De problematiek is complex, de vierdaagse lesweek is een - als tijdelijk ingesloten – oplossing op slechts één van onze 18 basisscholen", zegt woordvoerder Annemarie Veen namens de scholengemeenschap.

De leerlingen en hun ouders hoeven geen zorgen te hebben dat ze ook minder les krijgen: ze houden hetzelfde aantal lesuren per week als met een vijfdaagse schoolweek.

Andere scholen

De Hilversumse school is niet de eerste Gooise school die noodgedwongen overstapt naar een vierdaagse lesweek.

Een Muidense school moest eerder dit jaar ook al besluiten de lesweek voor enkele groepen met een dag te verkorten

Rest van het land

De creatieve oplossingen waar scholen mee komen, zijn vaak bedoeld als tijdelijk. Het lerarentekort is echter geen tijdelijk probleem, en dat terwijl het lerarentekort de kwaliteit van het onderwijs enorm onder druk zet. Het is belangrijk dat er voldoende, en ook kwalitatief goede leraren zijn.

Uit de laatste meting van eind vorig jaar blijkt dat het landelijk tekort 9,5 procent van de werkgelegenheid van leraren bedraagt. Dat zijn omgerekend 9.700 fulltime banen. Bijna 1 op de 10 leraren in het basisonderwijs ontbreekt, een verder stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren