ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Luchtalarm voor het klimaat op station Hilversum: grootouders maken zich zorgen | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Klimaat
  • Maandag 06 november 2023 om 13:16 | bijgewerkt: om 16:51 uur
  • Willem van Verschuer

"Dit is geen oefening; dit is een noodsituatie", klonk het tijdens het maandelijkse luchtalarm op het stationsplein in Hilversum. Onder leiding van de zojuist afgetreden klimaatburgemeester Trees Lammers organiseerde de Gooische afdeling van Extiction Rebellion (XR) een klimaatalarm. De 'Grootouders voor het klimaat' sloten zich hierbij aan. 

Erik Bootsman

Een groep ouderen heeft zich maandag om 12 uur verzameld op het Stationsplein in Hilversum. Begeleid door vlaggen en spandoeken vroegen zij aandacht voor onder andere de opwarming van de aarde.

Na een kort gesprekje over hun kleinkinderen werd er tijdens een briefing aangegeven dat er gekozen kon worden tussen doodliggen of blijven staan. De aanwezige grootouders gingen bij het afgaan van het luchtalarm op het plein liggen. Na een minuut, toen de kerkklok een minuut te laat twaalf uur sloeg, herrezen de ouderen uit de dood en scandeerde Trees: "We are Extinction Rebellion, what do we want."

"Mensen die niet willen liggen, mogen dansen."
Trees Lammer, voormalig klimaatburgemeester

Netty van Dijk, grootouder, hield een toespraak waarin ze het luchtalarm claimde. "We verkeren in een noodsituatie en staan op de rand van de zesde massa-uitsterving", verkondigde ze. Ze riep de overheid ter verantwoording en vroeg om meer acties zoals deze. Het was de eerste grote actie voor 'Grootouders voor het klimaat'.

Blij met opkomst

De aanwezige grootouders zongen gezamenlijk nog een lied en gingen vervolgens in een kring staan voor een reflectie op deze actie. De actievoerders waren overwegend enthousiast en blij met de opkomst. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren