ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Afscheid nemen met eerste profpartij, Benaissa entertaint nog één keer als kickbokser | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Sport
  • Zaterdag 09 december 2023 om 10:24
  • Ingmar Meijer & Nina Vermeulen

Zijn partij zondag is zijn afscheidspartij en zijn debuut als prof in één. Benaissa Haddaoui gaat het publiek nog één keer vermaken en dat doet de 34-jarige Hilversumse kickbokser tijdens de hoofdpartij in zijn 'eigen' Hilversum. Alle ingrediënten zijn aanwezig om het thuispubliek op een avondje te trakteren, dat ze nooit meer vergeten. "Ik ben een entertainer", zegt hij met een twinkeling in zijn ogen.

Benaissa Haddaoui kickbokser uit Hilversum
Benaissa Haddoui kan niet wachten om zondag te ring in te stappen. NH Media

Na bijna twintig jaar partijen te hebben gevochten, is de tijd gekomen om de bokshandschoenen achter te laten in de ring. Zijn eerste wedstrijd knokte hij op zijn vijftiende en nu, dik negentien jaar later, wil hij voor de laatste keer een partij knokken. Zondag moet zijn gevecht tegen de Griek Vaggelis Sumpakas het hoogtepunt zijn van het kickboksgala in de Dudok Arena.

Ringroest?

De afgelopen tien weken heeft hij hard toegewerkt naar zijn laatste gevecht, wat tevens zijn eerste is als professional. Benaissa had al eerder als prof de ring in gekund, maar het kwam er niet van. De laatste keer was in 2020. Twee weken voordat hij zou vechten, gooide corona roet in het eten en daarna is het er vanwege zijn drukke agenda niet meer van gekomen. Bang voor ringroest is hij niet, ondanks dat hij al bijna vijf jaar geen wedstrijd meer heeft gevochten.

Maar waarom dan toch nog één keer de ring in? Naar eigen zeggen wil de Hilversummer het hoofdstuk netjes en goed afsluiten. Nog één keer zijn kunsten laten zien en wat is er dan mooier dat te doen voor 'zijn' mensen. Daarnaast knaagde het in zijn hoofd dat de jongens waartegen hij gevochten heeft wel op het allerhoogste niveau actief zijn geweest. Hij wil zich graag op dit niveau bewijzen.

NH Nieuws

In Hilversum staat Benaissa niet alleen bekend als vechter, maar is hij voor velen juist de persoon die hen de fijne kneepjes en de liefde voor de sport meegeeft. Al sinds zijn zeventiende geeft hij les aan kinderen en volwassenen. Inmiddels doet hij dit al jaren bij Van Hellemond Sport aan de Jan van der Heijdenstraat. Daar staat hij twintig uur per week voor diverse kickboksgroepen én is hij de clubmanager.

Voorbeeld

De rustige en bescheiden Benaissa heeft naar eigen zeggen veel te danken aan de sport. Niet alleen heeft hij zich leren verdedigen en heeft hij veel vertrouwen gekregen, maar zoals gezegd verdient hij ook zijn brood als kickboksleraar. Voor velen is hij een voorbeeld, omdat hij als mens, vechter en instructeur respect, discipline, rust en normen en waarden uitademt. Daarnaast is hij technisch begaafd en vindt hij het een eer om de liefde voor het spelletje door te mogen geven. 

"Ik heb nooit verwacht dat ik met een sport als kickboksen zo'n groot podium zou pakken"
Benaissa Haddaoui

'Hij leeft voor zijn sport'

Kamal Chabrani en Erik van Ouwerkerk, twee bekende namen in de Gooise vechtsportwereld, hebben Benaissa Haddaoui begeleid in zijn voorbereiding naar zijn afscheidsgevecht. Volgens Van Ouwerkerk is de jongen die hij als twaalfjarige leerde kennen bij Boxing Gym 'een topper als mens en als sportman'.

"Benaissa is al zolang bezig. Hij heeft zoveel routine en in de loop der jaren heeft hij de nodige trainers gehad. Hij is een getructe jongen in de ring en hij is altijd een attractieve vechter geweest. En wat je met Benaissa hebt, is dat je nooit bang hoeft te zijn dat de basis er niet is. Hij leeft echt voor zijn sport. Benaissa is heel gedisciplineerd: van zijn karakter tot aan zijn vechten."

"Ik heb nooit verwacht dat ik met een sport als kickboksen zo’n groot podium zou pakken", zegt de Hilversummer. "Dan heb ik het niet eens over mijn wedstrijden, maar dat ik als trainer zo’n groot publiek enthousiast kan krijgen, dat ik voor hen een positief toegevoegde waarde kan zijn. Dat doet me goed. Ik wil dat mijn hele leven blijven doen", voegt hij eraan toe. 

Nederig maken

Uit het lesgeven haalt hij veel voldoening. Dat gaat verder dan leerlingen technisch en tactisch beter maken. "Voor mij is het belangrijk dat ik mensen de juiste richting op kan helpen", legt hij uit. "Kinderen die hier op jonge leeftijd met te veel zelfvertrouwen binnenkomen, probeer ik nederig te maken, terwijl ik een ander, die je in het begin niet eens durft aan te kijken, weer meer zelfvertrouwen probeer te geven. Als ik dat kan veranderen, daar ben ik heel blij mee."

In dat laatste herkent hij zichzelf ook. Als twaalfjarig jongetje zette hij bij Boxing Gym aan de Geuzenweg zijn eerste stappen en wilde hij werken aan het vergroten van zijn zelfvertrouwen. Een jaar later ging hij letterlijk een straat verder en begon hij bij Everybody Gym aan de Korte Noorderweg met kickboksen (beide sportscholen bestaan niet meer, red.). Twee jaar later maakte hij zijn debuut in de ring en weer twee jaar later gaf hij al les aan kinderen en volwassenen. Inmiddels traint hij bij Elite Training Center in Amsterdam.

Publiek moet genieten

Terug naar zondag. Benaissa kan niet wachten. De voorbereiding ging van een leien dakje en nu wil hij zich eindelijk meten op profniveau. Wanneer is het afscheid van de ring voor hem geslaagd? "Als het publiek ervan genoten heeft. Wat dat betreft, ben en blijf ik een entertainer", klinkt het gedecideerd.

Benaissa komt naar eigen zeggen altijd om 'te knokken'. Hij wil vooral een spraakmakende partij neerzetten. Winnen is belangrijk, maar lang niet alles. "Ik heb weleens de partij van de avond neergezet, maar toch verloor ik. Dan ga je toch verzadigd weg, maar voor zondag heb ik mij mentaal voorbereid op de winst", legt hij uit. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren