ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De 'Schrik van Laren', het verhaal van dé Gooise draaideurcrimineel | NH Gooi

De 'Schrik van Laren', het verhaal van dé Gooise draaideurcrimineel

  • Zaterdag 30 december 2023 om 13:00 | bijgewerkt: woensdag 13 maart om 16:43 uur
  • Amanda Algra

Sylvester S. is al jarenlang actief in het Gooi en is bekend onder meerdere bijnamen, waaronder de 'Schrik van Laren'. Sinds 2016 licht hij meerdere bewoners op door middel van zijn inmiddels welbekende babbeltrucs, en heeft hierdoor al vele taakstraffen uitgevoerd en celstraffen uitgezeten. NH dook in het turbulente leven van S., aan de hand van rechtbankdocumenten, politieberichten en verhalen uit de pers.

'Schrik van Laren' gaat twee jaar naar instelling voor draaideurcriminelen
'Schrik van Laren' gaat twee jaar naar instelling voor draaideurcriminelen|Adobe Stock

Inmiddels is hij een bekende bij justitie, maar daarvoor was de 36-jarige Sylvester Michael S. al berucht in zijn toenmalige woonplaats Laren. In nachtclubs en cafés hing een foto van de man, om zo men voor hem te waarschuwen. Hij zou 'ernstig verward' zijn en zijn buren in de woonwijk Gooiergracht zagen hem als een 'tikkende tijdbom', die uit het niets agressief werd.

Tot diep in de nacht zorgde hij voor overlast en wie er wat van zei, kon rekenen op een agressieve reactie. Dat gold net zo goed voor gealarmeerde agenten. In totaal rukte de politie 94 keer voor hem uit. Uiteindelijk is hij in 2016 uit zijn huurwoning in Laren gezet en verblijft sindsdien bij zijn moeder in Hilversum.

Handen wassen

In oktober 2016 wordt er aangifte tegen hem gedaan wanneer hij in de Hilversumse Ponyclub door bezoekers erop wordt betrapt met een theedoek in zijn hand achter de kassa te staan. Volgens getuigen rommelt hij aan de lade, maar wanneer hij hierop wordt aangesproken maakt hij zich uit de voeten. Hij zou 'alleen zijn handen gewassen hebben'.

Even later is het wéér mis: een dag na pakjesavond wordt S. opgepakt door de politie op verdenking van insluipingen bij bedrijven en instellingen in Hilversum en Laren. Hij wordt meerdere keren beschuldigd van diefstal; zoals het stelen van een telefoon en een camera bij facilitair bedrijf NEP. 

De babbeltruc van 'de Schrik van Laren':

De 'Schrik van Laren genaamd Sylvester S. heeft velen bijnamen: de Schrik van Laren, de Plaaggeest van Bussum of de twintig-euroman. Deze namen heeft hij voornamelijk te danken aan de zogeheten 'voorschotfraude' waaraan hij al meerdere keren schuldig verklaard is:

Hij belt aan bij bewoners en vertelt hen dat zijn voordeur is dichtgewaaid, en vraagt hen om geld om de reservesleutel bij zijn ouders op te halen. Vaak gaat het hierbij om bedragen van tien of twintig euro, maar hij heeft tot wel 150 euro weten af te troggelen. Pas als de man niet, zoals beloofd, later het geld terug komt brengen, beseffen de slachtoffers dat zij opgelicht zijn en doen aangifte. Vaak kiest hij kwetsbare slachtoffers uit, één van zijn slachtoffers is ouder dan negentig jaar.

Na een langdurige zitting bij de politierechter in Almere, verklaarde S. dat het de goede kant uit ging nu hij weg was uit Laren en dat hij 'zin had om te werken'. Het Openbaar Ministerie (OM) had een hele rits strafbare feiten 'opgespaard' in de hoop voor een stevige veroordeling. Echter zag de rechter hem voor het eerst en stemde in met het pleidooi van S.. Hij kwam er vanaf met een taakstraf van 172 uur, wél zou dit 'zijn laatste kans' zijn.

'Schrik van Hilversum'

Ondanks dat S. claimde dat het de goede kant op ging wordt hij een maand later, in februari 2017, alweer verdacht van twee diefstallen. Één daarvan pleegde hij volgens justitie bij het Alberdink Thijm College aan het Peter Planciusplein, waar hij een beamer stal. Ook zou hij een auto hebben gestolen, deze kreeg hij open door middel van een handzender. 

Op 14 februari 2017 bracht de politie een officiële waarschuwing uit en deed aan bewoners de oproep om 112 te bellen als hij weer actief was. Later datzelfde jaar werd hij weer aangehouden en heeft de Officier van Justitie gevorderd het voorarrest van de man te verlengen met zestig dagen. Door de herhaaldelijke oplichterijen en diefstallen die de man op zijn naam heeft staan, heeft de rechtbank dit toegestaan.

Terug

Vervolgens gaat hij vier maanden de cel in, en komt hij in het najaar vrij. Niet veel later wordt hij opgepakt in Naarden, waar hij het aan de stok kreeg met politie. Hij was het hier niet mee eens en verzette zich stevig tegen zijn arrestatie en vernielde zelfs een politieauto.

Ook keerde hij terug naar facilitair bedrijf NEP op het Mediapark. Na het stelen van een camera in 2016 maakt hij zich nu schuldig aan meerdere insluipingen. Hiermee lapt hij het hem opgelegd gebiedsverbod aan zijn laars, die hij later schendt en wat zorgt voor nóg een arrestatie in de reeks. S. geeft in verschillende rechtszaken aan dat hij 'klaar is met het gedoe', maar helaas zijn we nog eventjes niet van hem af.

Schrik van Laren
In Laren hing de foto van Sylvester S. in nachtclubs.|BPV Alert

Begin 2018 moest hij voor de meervoudige kamer van de Rechtbank Midden-Nederland verschijnen, voor de tenlastelegging stonden vier voltooide oplichtingen in Hilversum en de diefstak van kratjes bier in Maartensdijk. Hij moest weer zitten, maar kwam in mei alweer vrij. Echter zou dit niet de enige celstraf zijn dat jaar, 5 maanden later zou hij door een van zijn babbeltrucs weer een maand celstraf krijgen.

Snippertje

In 2019 leek er eindelijk voor langere tijd een oplossing komen voor het gedrag van S. Door een viertal oplichtingen in gemeente Wijdemeren moest hij verplicht naar een Inrichting Stelselmatige Daders (ISD), voorwaardelijk zou niet voldoende zijn om het herhalingsrisico aan te pakken. Echter acht de rechtbank het twee weken later niet mogelijk de verdachte te plaatsen in zo'n inrichting. Dit kwam doordat niet vast is komen te staan dat de eerder opgelegde straffen aan S. geheel uitgevoerd zijn, dit is namelijk een voorwaarde van het opleggen van ISD.

In plaats daarvan is hij veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf, maar het herhalingsrisico bleek daadwerkelijk groot aangezien hij vijf dagen na zijn vrijlating alweer zijn eerste delict pleegde.

Terugbetalen

In februari 2019 verschijnt S. voor de Utrechtse politierechter, waar hij meermaals de 'Schrik van Laren' genoemd wordt. Echter is S. niet tevreden met deze bijnaam, maar de Officier van Justitie geeft aan dat 'hij het er zelf naar heeft gemaakt'. Hij moet voorkomen omdat hij tot vier keer toe mensen in Naarden geld aftroggelden door zijn bekende babbeltruc. Bij één deed hij een onsuccesvolle poging, als straf moet hij aan twee slachtoffers ieder vijftig euro terugbetalen.

Identiteitsfraude

In 2019 heeft S. naambekendheid gekregen binnen de Hilversumse gemeente. Via Markplaats deed hij zich voor als Hilversumde SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Via de zogenaamde Tikkie-truc creëerde hij vertrouwen bij zijn slachtoffers. Echter was dit geen echte Tikkie maar een malafide website, waardoor de oplichter de inloggegevens van de bank kon stelen.

Dat jaar is hij weer op meerdere plekken in het Gooi actief. Zo wordt hij op 12 februari aangehouden in Nederhorst den Berg op verdenking van oplichtingen in Ankeveen, 's Graveland en Nederhorst den Berg. In mei staat hij terecht en krijgt hij de straf waar velen lange tijd op hebben gewacht: twee jaar verplichte opname in een ISD.

Stilte voor de storm

Even is het stil, S. zit vast voor langere tijd. Wellicht heeft de twee jaar ISD indruk gemaakt, want voor een langere tijd dan zijn opname blijft het verdacht stil. Geen babbeltrucs en geen kleine diefstallen, het Gooi lijkt eindelijk af te zijn van de 'Schrik van Laren'. Totdat er op 15 augustus 2023 een man wordt opgepakt bij een instelling in Bussum. Een 36-jarige man heeft jassen doorgezocht en daarna een medewerkster bedreigd met geweld en zelfs in haar gezicht gespuugd: Sylvester Michael S. is terug van weggeweest.

En hier blijft het, zoals we gewend zijn van S., niet bij. Verhalen duiken op van een man die in de periode van april tot en met mei in Bussum langs de deuren is gegaan met de eeuwenoude babbeltruc: "Mijn deur is dichtgewaaid, kan ik geld lenen?" Ook tussen september en november lichtte hij meerdere kwetsbare burgers op, waarna de recherche zich vastbeet in het onderzoek. Het laatste wat we van S. weten is dat hij tot het voorjaar vastzit.