Hilversum is vanaf morgen het decor van de kabinetsformatie: op landgoed de Zwaluwenberg proberen PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet te smeden. Het is voor de vierde keer dat het Hilversumse landgoed wordt gekozen voor de kabinetsformatie, maar waarom juist hier? Het feit dat het landgoed afgesloten ligt van de buitenwereld lijkt de belangrijkste reden.

Het Hilversumse landgoed Zwaluwenberg lijkt ondertussen dé vergaderlocatie voor kabinetsformaties geworden. Maar waarom er juist voor Hilversum wordt gekozen, is lastig te beantwoorden.
Verstopt en toch dichtbij
Jan Peter Balkenende koos vijftien jaar geleden voor het eerst voor het Hilversumse landgoed om er zijn derde kabinet te smeden.
"Stel dat er vanuit de formatie iets positiefs te melden is, hoeven de journalisten van de NOS en RTL niet zo ver te rijden"
De onderhandelaars zochten toen naar een centrale locatie, waar ongestoord gepraat kan worden. Tot die tijd gebeurde dat vaak in het hoge noorden. Landgoed Lauswold in Beetsterzwaag was vaak de aangewezen plek om buiten het oog van de camera's bij elkaar te komen.
Oud TROS-presentator en politiek verslaggever Caspar Becx kan zich herinneren dat dit als 'te ver weg' werd ervaren. "Hilversum ligt centraler. En stel dat er vanuit de formatie iets positiefs te melden is, hoeven de journalisten van de NOS en RTL niet zo ver te rijden", zegt hij. Kortom: lekker makkelijk dus.
Tekst gaat door onder de foto.

CDA-coryfee Hans Hillen, zelf Hilversummer, weet ook niet meer precies waarom Zwaluwenberg de uitverkoren locatie werd vijftien jaar geleden. "De minister van defensie werd in die tijd geleverd door de VVD. En ook die partij deed mee aan de besprekingen", vermoedt hij. Dan is de link snel gelegd: het landgoed is normaal gesproken het onderkomen van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.
Kennelijk is de keuze voor Hilversum vijftien jaar geleden goed bevallen. De formerende partijen keerden namelijk nog eens twee keer terug op het Hilversumse landgoed: Mark Rutte legde er de laatste twee formaties de basis voor zijn nieuwe kabinet.
Landgoed heeft militaire geschiedenis
Landgoed De Zwaluwenberg doet overigens niet alleen dienst als vergaderlocatie voor kabinetsformaties. Het landgoed kent een lange geschiedenis.
In 1939 werd het landgoed gevorderd voor de legering van militairen tijdens de mobilisatieperiode. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door de Duitse bezetters om er een luchtafweereenheid en een brandweereenheid in onder te brengen. Na de oorlog werd er een Canadese verbindingseenheid in ondergebracht. Pas in 1951 kwam het landgoed officieel in bezit van de Staat der Nederlanden. Vanaf 1946 is het in gebruik gegeven aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en zijn staf.
Veel van de inrichting en aankleding van de Zwaluwenberg herinnert nog aan de bijna dertig jaar waarin Prins Bernhard hier als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht ‘de dienst uitmaakte’.