ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Landelijke kampioenshows konijnen in Huizen: "Prestige om hier je prijzen te halen" | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Sport
  • Zondag 04 februari om 14:32 | bijgewerkt: om 15:11 uur
  • Erwin Bakker

Uit het hele land zijn mensen dit weekend naar Huizen gekomen om hun konijnen te laten keuren. Tijdens de kampioenshows van kleindiervereniging Sport en Genoegen worden de beste dieren getoond. 

Kampioenshows konijn in Huizen
NH Media

Vorige weekend waren de sierduiven aan de beurt, dit weekend staat in het teken voor konijnen. Het kampioenschap wordt zeer serieus genomen. "Landelijk gezien is het een prestige om hier je prijzen te halen", vertelt Mees Brasser van kleindiervereniging Sport en Genoegen in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag. "De konijnen komen uit het hele land, zoals Drenthe, Zoetewaard en de kop van Noord-Holland."

De beste dieren van het afgelopen tentoonstellingsseizoen worden tijdens de shows geshowd en gekeurd. Denk hierbij aan de Vlaamse reus, kleine kleurdwerg of Franse hangoor. De keuring wordt gedaan door zogenoemde A-keurmeesters in witte jassen. "Je bent sneller een hartchirurg, dan een A-keurmeester voor konijnen", geeft Brasser aan. "Dat komt omdat er zoveel verschillende rassen zijn. Je hebt ook een B- of een C-keurmeester en die hebben dan een x aantal rassen al gehad. Maar die moeten nog verder leren."

Keurmeester in actie
NH Media

Keuring

Tijdens het keuren worden de konijnen op een weegschaal gelegd. "Dan wordt er gekeken naar de bouw en het type. Hoe ziet een konijn eruit? En dan heb je de beharing, de pels. Die moet dan een bepaalde dikte of volume hebben. Daarnaast kijken ze nog naar de lengte en of de kleur goed is." Uiteindelijk komen de keurmeesters dan tot een winnaar per klasse.

Brasser heeft een tip voor iedereen die wil beginnen met kleindieren. "Kijk eerst wat je mooi vindt aan de dieren. Ga dan naar een verenigingen en maak daar een praatje. Doe dat in overleg met mensen die daar verstand van hebben."

Luister het hele interview met Mees Brasser via deze link

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren