ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het Hilversumse gevecht tegen laaggeletterdheid: zo moeten de kille cijfers omlaag | NH Gooi

Het Hilversumse gevecht tegen laaggeletterdheid: zo moeten de kille cijfers omlaag

  • Maandag 05 februari om 17:03
  • Mika Mulder

Hilversum doet er van alles aan om ervoor te zorgen dat het opvallend hoge percentage van laaggeletterden de komende jaren omlaag gaat. Hilversum scoort al jaren veel slechter dan de rest van de regio: één op de zeven Hilversummers begrijpt niet wat hij leest. De lokale bibliotheek doet er alles aan om kinderen van jongs af aan aan het lezen te krijgen, maar heeft ook hulp van ouders nodig. 

Opening voorleesontbijt Bibliotheek Hilversum
Opening voorleesontbijt Bibliotheek Hilversum|Studio Kastermans

Hilversum is al een paar jaar het slechtste jongetje van de klas als het gaat om laaggeletterdheid. Waar één op de zeven Hilversummers niet begrijpt wat hij leest, is dat in de rest van 't Gooi hooguit één op de vijftig. 

Voor Hilversum is de grens bereikt: op verschillende scholen zijn trajecten gestart om de laaggeletterdheid bij de kern aan te pakken. En niet alleen op scholen, maar het liefst ook al daarvoor op bijvoorbeeld de kinderopvang.

Ouderbetrokkenheid

Charlotte Orij is leesconsulent bij de bibliotheek Hilversum en richt zich op de preventiekant, met name via kinderopvang en onderwijs.

"Wij werken veel samen met peuterspeelzalen en horen steeds vaker dat ouders het te druk hebben om hun kindje voor te lezen 's avonds, waardoor er in de afgelopen jaren een exponentiële groei is aan kinderen met een taalachterstand", zegt Charlotte zorgelijk.

"Je hoeft als ouder - bijna - niks te doen om het al goed te doen"
Charlotte Orij, leesconsulent Bibliotheek Hilversum

"Investeren in de ouderbetrokkenheid is iets wat wij als bibliotheek daarom heel belangrijk vinden", vertelt ze.

Charlotte geeft aan dat de ouders de basis zijn voor het kind, ook qua taalvaardigheid. "Soms weten ouders ook niet wat het beste is om te doen, en daar willen wij hen een handje bij helpen. Je leert via het kind ook de ouder kennen, en wij als bibliotheek willen op zowel taal als digitaal vlak ondersteuning bieden", vertelt Charlotte. "Als bibliotheek alleen kunnen wij dit probleem niet oplossen, maar samen wel."

Samenwerken

De Hilversumse bibliotheek werkt samen met Versa Welzijn, de Gooise welzijnsorganisatie, maar ook met pakweg achttien kinderopvanglocaties. "Door subsidies hebben wij vanuit de bibliotheek in elke peuterspeelzaal 60 boekjes neer kunnen leggen en medewerkers cursussen gegeven over hoe zij kinderen en ouders het beste kunnen begeleiden op het gebied van taal." 

Dat de gemeente Hilversum meer aandacht heeft voor het probleem en ook structureel meer geld vrijmaakt om laaggeletterdheid aan te pakken helpt. "Het is een structureel probleem, dus een structurele subsidie is een must", stelt Charlotte. 

Tips: dit kun je doen om laaggeletterdheid te voorkomen

Charlotte heeft voor jonge ouders nog een aantal tips om de laaggeletterdheid in het vroegst mogelijke stadium tegen te gaan. 

  • "Praat met je kindje, bezoek samen een bibliotheek of boekenwinkel en bespreek wat je daar ziet. Houd het laagdrempelig en blijf dit structureel doen. Het is niet nodig om een boek van voor tot achter voor te lezen. Het boek is een mooie aanleiding om met je kindje te zitten en in gesprek te gaan."
  • "Word jouw kindje meertalig opgevoed? Op Prentenboekeninalletalen.nl vind je honderden boeken in alle talen van de wereld, zodat ze alsnog voorgelezen kunnen worden".
  • "De Bibliotheek Hilversum is gratis tot achttien jaar. Er zijn verschillende voorlees momenten, online diensten en begeleiding. Lezen is niet alleen voor kleuters belangrijk, ook als je ouder bent".