ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het groene goud van Noord-Holland: wie woont in het duurzaamste huis? | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Vrijdag 23 februari om 18:00 | bijgewerkt: om 18:09 uur
  • Redactie

Van mosseltegels tot zonnepanelen: wie heeft het duurzaamste huis van de provincie? Voor die strijd zijn dit jaar negen Noord-Hollandse huizen genomineerd. Wie verdient deze titel? NH zet een paar van de nominaties op een rijtje. 

Om huiseigenaren een welverdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties, organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route de verkiezing jaarlijks. De wedstrijd is mede bedoeld om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Tijdens de vorige editie in 2020 sleepten Paul en Hanneke uit Koedijk de juryprijs in de wacht. Ronald, die naar eigen zeggen 'groen bloed' heeft, zag de prijs als een kroon op zijn werk. 

Zeewier en mosseltegels

Ook dit jaar maakt een huis uit Koedijk kans. Een tiny house uit die plaats heeft voorlopig de meeste stemmen en staat met meer dan 250 stemmen op plek één. Het NH-programma Pak An Groen ging eerder al eens langs bij eigenaren Iris en Roland. 

Het stel met twee kinderen woont in een tiny house van zo'n 56 vierkante meter. Bijna alles in huis is duurzaam. Zo bestaat de keuken uit panelen van zeewier met achterwanden van speciale mosseltegels. Pronkstuk uit het huis is de oude koffer midden in de kamer, die Iris ooit vond op straat. Bij het openen verschijnt er een televisiemeubel in optima forma. 

Tekst gaat door onder de foto.

Snapshot Video 238558 (02:16)
Van een oude koffer van het grofvuil is een tv-meubel gemaakt NH Media

Doe-het-zelf verduurzamen 

Een andere nominatie die op veel stemmen kan rekenen, is een tussenwoning uit Beverwijk. Met een beperkt budget hebben de eigenaren van de woning het gasloos en energieneutraal gemaakt. Zo isoleerden ze met hulp van doe-het-zelfvideo's op YouTube hun kruipruimte eigenhandig.

Daarnaast werd door middel van subsidie een warmtepompboiler aangeschaft. Door alle duurzame aanpassingen binnen het beperkte budget heeft het huis aan het Raamveld nu een energielabel van A++++. Een duurzamer label bestaat niet. 

Tekst gaat door onder de foto.

Met doe-het-zelf video's op YouTube werd de kruipruimte van het huis eigenhandig geïsoleerd
Met doe-het-zelf video's op YouTube werd de kruipruimte van het huis eigenhandig geïsoleerd Nationale Duurzame Huizenroute

Een volgend huis dat zich wellicht rijk kan rekenen, is een twee-onder-een-kapwoning uit 1920 in Bussum. De eigenaren van de woning hebben de afgelopen jaren allerlei duurzame maatregelen getroffen.

Zo is het volledig aardgasvrij en geïsoleerd. Voor het label A++++ moet het echter nog even aan de bak en daarom sparen de eigenaren op dit moment voor een balansventilatiesysteem. Hierbij wordt koude en warme lucht zo effectief mogelijk verdeeld. 

Tekst gaat door onder de foto.

Twee-onder-een-kap woning uit 1920 in Bussum
Twee-onder-een-kap woning uit 1920 in Bussum Nationale Duurzame Huizenroute

Op maandag 4 maart wordt in elke Nederlandse provincie het huis met de meeste stemmen uitgeroepen tot meest duurzaamste huis. Twee weken later, op 22 maart, kiest een vakjury de landelijke winnaar van de verkiezing. De prijs? Een uiteenlopend geldbedrag en eeuwige roem, aldus de organisatie. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren