ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Onlangs aangelegd voedselbos al drie keer vernield | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Donderdag 29 februari om 17:07 | bijgewerkt: om 17:28 uur
  • Amanda Algra

Het voedselbos in Huizen is pas net aangelegd en nu al meerdere keren vernield. De daders hebben piketpalen en wilgentakken uit de grond getrokken en in de sloot gegooid. De reden is nog onbekend. 

Voedselbos Huizen
Er wordt vooralsnog hard gewerkt aan het voedselbos. Margot Leeuwin

"Het is al drie keer mis gegaan", zegt Margot Leeuwin, initiatiefnemer van het voedselbos in Huizen. Als alles goed zou gaan, zouden dit jaar de eerste bomen en planten de grond in gaan. Maar nog voordat de eerste notenbomen geplant zijn, blijkt er weerstand voor de aanleg van het bos. 

De sloot in

"De eerste keer hadden we piketpaaltjes neergezet waar de eerste planten zouden komen. Die waren omgetrapt en zowel de paaltjes als het afzetlint waren weg. Toen dachten we nog dat het kwajongens waren", zegt Leeuwin. Vervolgens heeft de Huizer drie weken geleden, samen met vrijwilligers, de wilgentakken in de grond gezet. Maar twee dagen later waren ook deze uit de grond getrokken en in de sloot gegooid. "We baalden enorm."

Wat is een voedselbos ook alweer?
Strikt genomen is een voedselbos een landbouwmethode waarbij bomen en struiken eetbare producten leveren, zoals fruit, noten, eetbare bladeren, bloemen en scheuten. Het bos functioneert biologisch als een bos. Daarmee wordt bedoeld dat het geheel op eigen kracht levert. Er wordt geen mest of water toegevoegd. "Het is dus geen tuinieren", benadrukt initiatiefneemster Margot Leeuwin. Daarnaast is het bos onderhoudsarm en zelfregulerend.

"Er is toch iemand die dat voedselbos hier niet wil of het niet begrijpt", wie dit zou moeten zijn zou Leeuwin niet weten. "Ik kan me voor jongeren de lol niet voorstellen van het eruit trekken van een twijgje."

Aangifte

Na advies van de wijkagent heeft Leeuwin aangifte gedaan tegen de vandalen. "Ja, je kan er geen 24 uur per dag naast staan, dat kan simpelweg niet."  

Binnenkort gaan de notenbomen de grond in. Om ze te beschermen komen er ook boompalen. Het idee is om deze ook bij de huidige wilgentakken neer te zetten, zodat mensen begrijpen dat het bedoeld is als boom. "We willen dit plan heel graag realiseren, en er zijn zoveel mensen die er blij van worden. Dus we gaan gewoon verder!", aldus Leeuwin.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren