Het levensgrote kunstwerk Stille Strijd, dat het taboe op zelfdoding onder jongeren moet doorbreken, staat vanaf vandaag op de Kerkbrink in Hilversum. Wies Klarenbeek zorgde ervoor dat het beeld naar haar woonplaats kwam. Zij kan zelf meepraten over het onderwerp: "Ik wist van mezelf: ik wil echt dood."
Hulpsite
Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl
Wies Klarenbeek uit Hilversum voerde een stille strijd met zichzelf: ze was vaak eenzaam, worstelde jarenlang onder de radar met anorexia en werd depressief.
Uit het leven stappen leek op een bepaald moment in haar leven een uitweg, maar haar suïcidepoging mislukte. Nu zet ze haar ervaring in om jongeren, die stilletjes strijden met gedachtes over zelfdoding, te helpen.
De weg naar succes
In het hoofd van Wies was de weg naar succes altijd zaligmakend. Ze moest en zou carrière maken en succesvol zijn. "Daar haalde ik zelfvertrouwen uit", vertelt ze. Maar toen Wies zich na haar studie voor het eerst op de arbeidsmarkt begaf, smolten haar dromen als sneeuw voor de zon en werd ze met haar neus op de feiten gedrukt. "Er was geen baan te vinden. Ik kwam nergens tussen."
"Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder de 30 jaar."
Afwijzing na afwijzing haalde bij Wies oude jeugdtrauma’s naar boven. "Het gevoel van weggepest worden en nergens bij horen." Zowel op de basisschool als de middelbare school werd ze door haar klasgenoten gepest.
Diepen dalen
Uiteindelijk vond ze na tientallen sollicitaties wel een baan. Maar omdat ze ook kampte met anorexia, werd werken voor haar nagenoeg onmogelijk. Haar leven werd beheerst door de ziekte. Toen haar contract na een jaar niet werd verlengd, kwam ze in een negatieve spiraal waarbij haar zelfmoordgedachtes overheersend werden.
Tekst loopt door onder de foto.
Op een bepaald moment sloegen die gedachtes om naar het maken van plannen. En net als haar dwangmatige doel naar succes in het hele leven, moesten haar plannen ook zo succesvol mogelijk zijn. "Ik wist van mezelf: ik wil echt dood."
'Er knapte iets'
Op een regenachtige zaterdag, drie dagen voor de feestdagen, zou Wies eigenlijk een motorrijles hebben: "Ik kan me de dag zelf nog heel goed herinneren", vertelt ze aan haar keukentafel. Maar die rijles ging niet door en toen zat ze alleen thuis.
"Het klinkt heel gek, maar het moest gewoon zo succesvol mogelijk zijn"
"Ik voelde me heel alleen en heb toen een aantal mensen gevraagd om wat af te spreken, maar die hadden allemaal geen tijd. Toen knapte er iets. Ik dacht: zie je nou wel, niemand wil wat met me. Daarna ben ik de deur uitgegaan."
Haar afscheidsbrief lag al klaar en ze wist precies welke kant ze op ging, want in de weken ervoor had ze alles tot in de puntjes voorbereid. "Het klinkt heel gek, maar het moest gewoon zo succesvol mogelijk zijn."
Falen is succes
Uiteindelijk mislukte haar zelfmoordpoging. Ze vertelde haar ouders daarna alles. Na jaren intensieve therapie begon ze met vrijwilligerswerk op een manege voor mensen met een verstandelijke beperking. "Daar heb ik mijn plezier in het leven teruggevonden en ben ik gaan accepteren dat ik iets moest doen wat ik leuk vind, in plaats van carrière willen maken."
Tekst loopt door onder de foto.
Nu is Wies een van de initiatiefnemers, die ervoor heeft gezorgd dat het kunstwerk Stille Strijd naar Hilversum komt. "Er wordt niet makkelijk over suïcide gepraat." En dat is precies wat het beeld wel bespreekbaar moet maken.
Kunstwerk Stille Strijd wil taboe op zelfdoding doorbreken
Op dinsdag 10 september tijdens Wereld Suïcide Dag wordt het kunstwerk Stille Strijd op de Brink in Hilversum onthuld. Tot en met 23 september staat een levensgroot beeld van een jongere die in elkaar gedoken zit pontificaal op het plein. Het kunstproject is bedoeld om het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek op gang te brengen.
Het advies van een ervaringsdeskundige? "Het gesprek aangaan, benoemen dat je ziet dat het niet goed gaat met iemand", zegt Wies. Ook degene die kampt met gedachtes over zelfmoord, moet volgens haar echt gaan praten. "Ga praten, zoek hulp, neem iemand in vertrouwen en wacht niet te lang. Want die gedachtes zuigen je echt naar binnen toe."
Lees ook
-
Beeld Stille Strijd komt aan in Hilversum om aandacht te vragen voor zelfdoding onder jongeren
Maandag 09 september om 15:00 -
Onthulling: standbeeld ‘Stille Strijd’ van eenzame jongere blijft twee weken te zien in Bussum
Woensdag 13 maart om 11:13