ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Streekgerechten zijn als 't Gooi zelf: verfijnd en een tikkeltje exclusief | NH Gooi

Streekgerechten zijn als 't Gooi zelf: verfijnd en een tikkeltje exclusief

  • Zaterdag 21 juni om 12:56
  • Eline Wansink (NH Gooi)
Hilversumse heidehoning uit het Corversbos. Foto: Robin Leemburg
Hilversumse heidehoning uit het Corversbos. Foto: Robin Leemburg
HET GOOI / EEMNES - Typisch Gooische delicatessen weerspiegelen niet alleen de smaak van de streek, maar ook de levensstijl van haar bewoners: ambachtelijk, verfijnd en een tikkeltje exclusief.
Een van de bekendste lekkernijen is de Gooische mop, een klassiek koekje met amandelen, knapperig van buiten en zacht van binnen. Je vindt ze onder meer bij Banketbakkerij Putter in Laren en Bakker Out in Bussum.
Ook het speltbrood uit de regio is geliefd; ambachtelijke bakkers zoals Kwakman in Naarden zweren bij lokaal geteeld spelt, afkomstig van akkers rond Eemnes.

Vleugje truffel

Liefhebbers van hartige delicatessen kunnen terecht bij slagers als De Kroes in Laren, waar Gooische ossenworst wordt verkocht — vaak met een vleugje truffel, voor die onmiskenbare Gooise touch. De kaasliefhebber komt aan zijn trekken bij de Kaaskamer in Huizen, waar onder meer Gooische blauwschimmelkaas en oude kaas met karakter worden aangeboden.
Een bijzondere specialiteit is de Gooische matras, een luchtig gebakje met meringue, frambozen en slagroom. Ondanks zijn frivole naam is dit gebak een culinair hoogstandje dat regelmatig opduikt bij high teas in Naarden-Vesting en Laren.

Heidehoning

Ook op het gebied van drank heeft het Gooi verrassingen in petto. In Hilversum bevindt zich de Wijngaard Zonnestraal, waar sinds enkele jaren op kleine schaal witte wijn wordt geproduceerd. Daarnaast verkopen diverse speciaalzaken in de regio cider en bieren van Gooische bodem. En wie van koffie houdt, kan bij barista’s in Bussum of Hilversum terecht voor exclusieve blends, samengesteld met oog voor herkomst en branding.
Een vergeten maar niet minder bijzondere delicatesse is de heidehoning van imkers rond de Bussumerheide. Deze honing heeft een kruidige, volle smaak en wordt nog altijd met de hand geoogst in kleine hoeveelheden.

Culinaire wandeling

Veel van deze producten zijn te vinden op lokale markten in onder andere Laren en Naarden-Vesting, waar producenten trots hun waren aanbieden. Wie de Gooische delicatessen echt wil proeven, kan deelnemen aan culinaire wandeltochten of streekproeverijen die met regelmaat worden georganiseerd.
De Gooische keuken is niet uitbundig, maar elegant. Ze is geworteld in lokale traditie, maar niet bang voor een moderne draai.
Of je nu op zoek bent naar iets zoets voor bij de thee, een bijzondere wijn, of een charcuterieplank voor bij de borrel: in het Gooi vind je gastronomie op z’n elegantst – met een vleugje traditie en een snufje decadentie.