ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Steun voor Huizer sociaal werkbedrijf brokkelt af: grootste partij wil plan van tafel | NH Gooi

Steun voor Huizer sociaal werkbedrijf brokkelt af: grootste partij wil plan van tafel

  • Vandaag om 14:09 | bijgewerkt: om 16:26 uur
  • Pieter Witte

Het lijkt steeds onzekerder te worden of Huizen wel een sociaal werkbedrijf krijgt aan de aanloophaven. Het plan voor de komst van het sociaal werkbedrijf heeft vanaf het begin al veel weerstand gekregen van de buurt. Nu klinken er ook politiek twijfels: coalitiepartij VVD wil het plan van tafel.

Kooizand
Kooizand|Gemeente Huizen

Het plan voor een sociaal werkbedrijf aan de Huizer haven bestaat al heel lang. Jaarlijks moeten daar veertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Het bedrijf zou gaan bestaan uit drie onderdelen: watersport, horeca en groenvoorziening. 

Toch wordt de buurt er niet heel warm van: meer dan tachtig procent heeft aangegeven tegen te zijn. Nu is ook de grootste partij in de gemeenteraad, de VVD, tegen het plan. Nota bene de partij van verantwoordelijk wethouder Roland Boom. 

Plan van tafel

De bewoners rondom de Aanloophaven zijn niet tegen ontwikkeling op die plek, maar wel tegen de voorgenomen omvang van het toekomstige bedrijf. Buurtbewoners verwachten onveilige situaties door de toename van verkeer door toeristen en door leveranciers van de horeca en het groenvoorzieningsbedrijf. Ook zijn ze bang dat het groen uit de buurt misschien moet verdwijnen. Kortom: de gemeente moet het plan moet van tafel halen of op z’n minst herzien.

Daarin krijgt de buurt nu dus steun van de VVD, de grootste partij in de gemeenteraad en bovenal onderdeel van de coalitie. Fractievoorzitter Erwin Ormel vindt dat hij 'een controlerende en richtinggevende taak heeft dus ook richting het college'. Maar volgens Ormel kun je er niet omheen: "Het voorstel ontbeert op dit moment ieder maatschappelijk draagvlak", zegt hij. Opvallend genoeg valt hij daarmee zijn eigen wethouder af. 

Buurt niet schofferen

De VVD'er spreekt van een ‘haperende maatschappelijke antenne’ op het gemeentehuis. Dat spreekt ook uit het feit dat de gemeente niet zag aankomen dat zo’n honderd buurtbewoners zich hadden verzameld om zich tegen de plannen uit te spreken. In eerste instantie dacht men namelijk dat de tegenstanders een kleine minderheid zouden vormen.

De Huizer VVD-fractie vindt nu dat het plan eerst van tafel moet. Om voor het plan stemmen zou volgens de partij een ‘schoffering van de buurt zijn’. Verder hoopt voorzitter Ormel dat de gemeente uit eigen beweging, niet omdat de gemeenteraad het opdraagt, wat doet met de noodkreet van de buurt.

Eind van deze maand staat het onderwerp weer op de agenda en de verwachting is dat buurtbewoners ook dan weer hun stem zullen laten horen.