Vorig jaar overleed Wim de Bie, de helft van het komische duo Van Kooten & De Bie. Hij woonde jarenlang in de Bussumse wijk Het Spiegel. Genoeg reden om een heuse Van Kooten & De Bie-Route op te zetten. Deze brengt de wandelaar langs maar liefst zestien plekken waar het duo zijn sketches opnamen, want Bussum en Naarden zijn voor hen jarenlang een spreekwoordelijke speelplaats geweest.
Nadat deze zomer het spoortunneltje naar Wim de Bie werd vernoemd, vond de gemeente Gooise Meren het een goed idee om nog langer stil te staan bij het overlijden van de bekende Bussumer. Dus was het aan de Historische Kring Bussum en het wijkblad Spiegelschrift om deze route op te zetten. Ontwikkelaars Pieter Schut en Jan Schippers geven alvast een kleine sneak preview.
Hoewel de programma's van Van Kooten & De Bie al jaren van de buis zijn, kunnen deze 'oudere jongeren' de sketches van het duo nog steeds dromen. Wanneer ze door hun woonplaats wandelen is het voor hen haast onmogelijk om niet terug te denken aan fragmenten. "Als ik in de Nassaulaan loop, zie ik oud-leraar Duits Otto den Beste die daar een tirade begint over het gezellige winkelen", vertelt Jan met een brede grijns op zijn gezicht.
"Het is nog steeds onvoorstelbaar hoe creatief er gebruik is gemaakt van de buurt", voegt Pieter toe. "Tegenover waar De Bie woonde zat een school en als het hem uitkwam noemde hij die school het Frank Zappa-college in Haarlem. Als je dat zag, geloofde je het ook. Daar tegenover stond weer een bankje waar de Vieze Man aan zijn tenen zat te eten. Daar moet ik nu nog steeds aan denken."
Naast het doel om te laten zien hoe uniek Van Kooten en De Bie waren, hoopt het duo ook een ander beeld van Bussum te laten zien. "Het is ook leuk als mensen zich realiseren hoe Bussum is veranderd sinds de jaren negentig, toen dat allemaal werd opgenomen."
Officiële opening
Vandaag om 16.00 wordt de route officieel geopend. De route brengt je langs zestien verschillende plekken waar fragmenten zijn opgenomen. In de grond zijn betontegels met QR-codes gelegd, die de wandelaars doorsturen naar een site met routebeschrijving en de bewuste fragmenten. Zo kan iedereen zelfstandig de route bewandelen.
Mocht je de route liever met een gids willen bewandelen, dan kan dat op zaterdag 28 september vanaf 11.00 of vanaf 15.00 met de vrijwilligers van de Historische Kring Bussum.
't Gooi als inspiratiebron
Niet alleen Bussum werd door het komische duo regelmatig gebruikt als opnamelocatie. Ook op andere plaatsen in 't Gooi heeft het duo hun typetjes tot leven gebracht. Denk maar eens aan VVD'er R. Hafkamp van de Larense immigratiedienst op de Brink. "Hee hoi! nee, even...JA!" Of aan "De normen en waarden? Nee, de wormen in Naarden."
De reden hiervoor was vooral praktisch, vertelde Arjen van der Grijn vlak na het overlijden van De Bie in het lokale radioprogramma NH Gooi de Lunchclub. 25 jaar lang was hij de grimeur van het duo. "We woonden allemaal in die omgeving. Wim woonde in Het Spiegel, Kees woonde in Hilversum vlakbij Wisseloord, ik woonde toentertijd in Muiderberg, producer Maud Keus woonde in Amsterdam en geluidsman Roel Bazen woonde in Muiden", somt hij op. "Het was vooral praktisch. We hebben 't Gooi toch een beetje uitgeput en misbruikt, in de goede zin des woords."
De Lunchclub - Arjen van der Grijn was 25 jaar grimeur van Van Kooten en De Bie
- Zaterdag 01 april 2023
Lees ook
-
Spoortunneltje draagt nu de naam van Wim de Bie: "Wim de Bie ís Bussum"
Woensdag 19 juni 2024 om 07:00 -
Arjen was 25 jaar grimeur Van Kooten & De Bie: 'We hebben 't Gooi echt misbruikt, in de goede zin des woords'
Zaterdag 01 april 2023 om 13:00