ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Larense heide vol met mysterieuze heuveltjes: hier komen ze vandaan | NH Gooi

Larense heide vol met mysterieuze heuveltjes: hier komen ze vandaan

  • Vandaag om 07:44 | bijgewerkt: om 09:32 uur
  • Noor van Scherpenzeel

De heide tussen Laren en Hilversum zit vol heuveltjes en ophogingen. Van veruit de meeste is het duidelijk waar die vandaan komen: zo zijn enkele ontstaan in de ijstijd en liggen er duizenden jaren oude grafheuvels. Toch hangen er om sommige ophogingen nog veel vragen. NH ging op pad met archeoloog Jan van Doesburg, die hier de afgelopen jaren namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek naar deed. 

NH Nieuws

Het is voor archeologen een interessant gebied, de Larense heide. Eerder werden er al prehistorische grafheuvels en eeuwenoude kogels gevonden. De afgelopen jaren mocht de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed opnieuw onderzoek doen naar het gebied. Deze keer voor de mysterieuze omwallingen. 

Uit dat onderzoek kwamen eerder vragen dan antwoorden. Archeoloog Jan van Doesburg vertelt in bovenstaande video hoe het was om deze omwallingen te onderzoeken. Ook is hierin te zien welke bijzondere heuvels er nog meer te vinden zijn in het Gooise natuurgebied.

Niet de bedoeling

Hoewel er nog genoeg te ontdekken valt op de heide, is het volgens boswachter Olaf Langendorff van het Goois Natuurreservaat absoluut verboden om zelf te gaan graven.

"Dit is echt niet de bedoeling. In de heuvels is sowieso niets meer te vinden, want ze zijn allemaal leeggemaakt. Het enige wat je doet, is de boel slopen. En je krijgt een bekeuring, nou, daar wordt niemand blij van."