ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Terug naar toen: zo werd Hilversumse scholier (14) gegrepen door een circustijger | NH Gooi

Terug naar toen: zo werd Hilversumse scholier (14) gegrepen door een circustijger

  • Maandag 07 oktober om 06:07 | bijgewerkt: om 10:13 uur
  • Petra de Beij

Het bekijken van de tijgers, leeuwen en olifanten van Circus Strassburger was in de jaren zestig een leuk uitje voor Hilversumse schoolkinderen in de middagpauze. Het bekende circus had in Hilversum haar winterverblijf. Tante Elly Strassburger vond de aanloop heel gezellig, zolang de kinderen zich maar aan de regels hielden. Maar de 14-jarige Hilversumse scholier Rolf Rol deed dat niet. Het kostte hem bijna zijn leven.

Tijger van circus Strassburger
Tijger van circus Strassburger|Wiki Commons

Het verhaal van scholier Rolf gaat terug naar 2 februari 1967, 57 jaar geleden. Het was een grijze bewolkte winterdag. Rolf, scholier aan de toenmalige HBS, waar nu het Roland Holst College zit, wandelde samen met een groepje klasgenoten naar buiten om daar hun boterhammen te eten. 

Ze kuierden richting het winterkwartier van het circus en daar bleek een hek in de omheining van het circus niet te zijn afgesloten. Medewerkers van het circus waren niet te zien. De jongens besloten het erop te wagen en glipten naar binnen.

Klauwen over zijn gezicht

Niet veel later stond het groepje voor de wagen waar de tijger in zat. Johan uit Hilversum die ook naar de HBS ging in die tijd, weet het zich nog te herinneren. Het was hèt verhaal op school: "Rolf zou een bezem hebben gepakt en zou daarmee de tijger hebben willen uitdagen en plagen."

De tijger wurmde een klauw door de tralies en greep Rolf met zijn enorme poot. Door het ijzeren hekwerk heen wist de tijger hem tegen de kooi aan te drukken en trok zijn klauwen over zijn gezicht. Johan: "Klasgenoten hebben de bezem gepakt en geprobeerd de tijger weg te duwen bij Rolf."

Tekst gaat door onder de foto.

Rolf Rol in het ziekenhuis
Rolf Rol in het ziekenhuis|Historische Kring Albertus Perk

De jongens schreeuwden en alarmeerden daarmee een oppasser en een dompteur. Met een ijzeren staaf dwongen zij het dier zodat deze de gillende Rolf zou loslaten. Bloedend zakte de jongen in elkaar. Met een ambulance werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij moest worden geopereerd aan zijn verwondingen.

De directeur van de school was woedend op het circus. Dat hek had op slot moeten zijn, zeker als de leerlingen pauze hebben. Rolf overleefde het en kon later zijn verhaal aan de krant vertellen.

Reacties op social media

Twee weken geleden bracht NH Gooi een uitgebreid artikel over Circus Strassburger die het winterverblijf voor de circusdieren in de oude manege aan de Jonkerweg had.

Via social media ontvingen wij talloze reacties op dit artikel en veel mensen in Hilversum hebben nog levendige herinneringen aan het circus en de dieren. Eén van de meest opvallende reacties was de vraag of wij wel wisten dat er ooit een kind was aangevallen door een tijger? Op uw verzoek zochten we het uit.

Bent u of kent u Rolf Rol, we komen graag in contact.