ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Einde aan politieke chaos Wijdemeren: na maanden weer een coalitie | NH Gooi

Einde aan politieke chaos Wijdemeren: na maanden weer een coalitie

  • Vrijdag 11 oktober om 17:03 | bijgewerkt: vandaag om 12:05 uur
  • Ingmar Meijer

Er komt een einde aan de politieke crisis in Wijdemeren, nu er een nieuwe coalitie is gevormd. De Lokale Partij (DLP) en VVD hebben in het CDA en PvdA-GroenLinks nieuwe partners gevonden. Na twee jaar van bestuurlijke chaos moet dit het laatste college zijn voor de fusie met Hilversum in 2027. "Wij gaan de rit uitzitten", klonk het vandaag stellig bij de presentatie.

Het nieuwe en tegelijkertijd allerlaatste college van Wijdemeren, De Lokale P:artij, VVD, PvdA-GroenLinks, CDA, Gert Zagt, Jos Kea, Wilna Wind, Rosalie van Rijn
Het nieuwe college van Wijdemeren gaat na de perspresentatie op de foto.|Erik Bootsman

DLP en VVD keren als de voormalige collegepartijen terug en gaan nu samen verder met CDA en PvdA-GroenLinks. Laatstgenoemde partij stapte in 2023 nog uit de coalitie uit onvrede over het financiële herstelplan dat de gemeente moest maken, omdat Wijdemeren onder toezicht stond van de provincie Noord-Holland.

Met een fonkelnieuw coalitieakkoord, drie nieuwe wethouders en nieuw elan zeggen de vier partijen met de hand op het hart dat dit het laatste college van Wijdemeren is.

Stabiel bestuur

Het wordt heel hard werken, maar er moet ook ruimte zijn voor lol. En zo verschijnt vandaag bij de presentatie van de nieuwe coalitie in het gemeentehuis met regelmaat de lach op de gezichten van de vier betrokken fractievoorzitters Margriet Rademaker (DLP), Bo de Kruijff (VVD), Rosalie van Rijn (CDA) en Wilna Wind (PvdA-GroenLinks).

Daarnaast is er ook de nodige opluchting, want Wijdemeren heeft - op papier - eindelijk weer een breed en stabiel bestuur. De vier hebben dertien van de negentien zetels.

Bestuurlijke crisis

Dat was hard nodig ook, want daarmee kan Wijdemeren een bestuurlijke crisis eindelijk achter zich laten. De laatste maanden was het namelijk voor DLP en de VVD niet meer mogelijk om goed te kunnen besturen. De twee zagen PvdA-GroenLinks na een jaar uit de coalitie stappen en door twee 'overstappers' van DLP was er helemaal geen meerderheid meer in de raad. Op het laatst waren dat nog maar acht van de negentien zetels. 

Genoeg stemmen krijgen voor de plannen van de coalitie was heel lastig. Zeker ook omdat de onderlinge verhoudingen allesbehalve lekker waren in de raad. In de tussentijd stapten er binnen twee jaar om diverse redenen ook nog vier wethouders op, zit burgemeester Crys Larson al meer dan een jaar ziek thuis en is Mark Verheijen alweer de tweede waarnemend burgemeester van de gemeente.

Van een goed en stabiel bestuur was dan ook geen sprake meer, terwijl dat voor Wijdemeren juist essentieel is.

De gemeente staat voor een gigantische opgave, want een fusie met Hilversum moet over een dikke twee jaar een feit zijn. Vorig jaar oktober is door de politiek besloten dat Wijdemeren het niet meer zelf kan rooien vanwege organisatorische en financiële moeilijkheden.

Gladgestreken plooien

Maar de plooien zijn nu gladgestreken. Daar was een traject voor nodig met een onafhankelijke buitenstaander. DLP en VVD hebben vanaf eind mei zelf geprobeerd een nieuwe partner te vinden voor de coalitie, maar dat liep op niets uit.

Aan Bas-Jan van Bochove, onder andere voormalig waarnemend burgemeester van Weesp, afgelopen drie maanden de taak om te kijken welke combinatie van politieke partijen het beste is voor de laatste twee jaar van de gemeente Wijdemeren. 

"Het gesprek was zo verzuurd dat we er onderling niet uitkwamen en dan is de harde hand van de meester nodig"
DLP-fractievoorzitter Margrier Rademaker

"Het gesprek was zo verzuurd dat we er onderling niet uitkwamen en dan is soms de harde hand van de meester nodig", aldus Rademaker.

Gezellig verstandshuwelijk

Onder leiding van de verkenner zijn er wel goede en constructieve gesprekken geweest. Al moest hij de gemoederen af en toe bedaren en iedereen weer het grotere plaatje van een stabiel gemeentebestuur voorschotelen. "Soms zijn factoren van buitenaf nodig. Gelukkig zijn we er toch in korte tijd met elkaar uitgekomen", legt De Kruijff uit. "We gaan er een gezellig verstandshuwelijk van maken", zegt Wind met een glimlach.

Zoals altijd bij de presentatie van een coalitieakkoord sommen de blije politici op wat ze de komende periode willen gaan bereiken. Het CDA kan 'eindelijk' wat gaan doen aan het bouwen van woningen. PvdA-GroenLinks gaat werk maken van het sociaal domein, waar de bezuiniging van een half miljoen op wordt teruggedraaid. De VVD meldt dat de voorgenomen verhoging van de onroerendzaakbelasting met 5 procent in 2025 en 2026 niet doorgaat en DLP ziet tevreden dat er wat geld vrij is gekomen om de inwoners beter te kunnen faciliteren. 

Volgende week bespreekt de voltallige raad het nieuwe coalitieakkoord. Dan zullen hoogstwaarschijnlijk ook de drie nieuwe beoogd wethouders geïnstalleerd worden. Hierna zouden er geen nieuwe bestuurders meer moeten komen, zo luidt de belofte.