ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Verdachte ontkent brandstichting café Hilversum en beschuldigt partner ex-vriendin | NH Gooi

Verdachte ontkent brandstichting café Hilversum en beschuldigt partner ex-vriendin

  • Gisteren om 18:34 | bijgewerkt: om 18:36 uur
  • Daan Visser

De 36-jarige Saïd el A. uit Almere blijft ontkennen iets met de brandstichting bij een café aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum te maken te hebben. Hij beschuldigt een medewerker, met wie zijn ex-vriendin zou zijn vreemdgegaan, van de brandstichting. Het Openbaar Ministerie ziet echter geen bewijs voor zijn verklaring en eist zes jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Brand in A27 Café aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum
Brand in A27 Café aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum|Inter Visual Studio / Jan Peter Otto

In juli 2023 brak 's nachts brand uit bij het A27 Café op de hoek van de Neuweg en de Gijsbrecht van Amstelstraat, wat op dat moment pas twee weken open was. De woningen boven het café moesten worden ontruimd, en het pand zelf raakte beschadigd. Gelukkig vielen er geen gewonden; het café was toen pas twee weken geopend.

De 36-jarige Saïd el A. uit Almere werd gearresteerd als verdachte. Hij zou de brand hebben gesticht door benzine uit een Spa-flesje tegen het gebouw te spuiten en aan te steken. Zijn DNA werd gevonden op het flesje en een bijbehorende jerrycan.

Ook wordt hij verdacht van het aansteken van een beautysalon aan de Laanstraat in het Utrechtse Soest eind oktober van vorig jaar. Zowel het café als de salon zijn in handen van de ex-vriendin van El A. 

Conflict met ex-vriendin

Ondanks de verdenkingen mocht El A. de rechtszaak aanvankelijk in vrijheid afwachten, onder de voorwaarde dat hij geen contact zoekt met zijn ex-vriendin en het woonadres van de vrouw vermijdt. Dinsdagmiddag stond hij echter alsnog voor de rechtbank in Lelystad, waar blijkt dat de man toch in de gevangenis zit vanwege een andere zaak. Hij is zichtbaar nerveus en geeft hakkelend antwoord op de vragen van de rechter en de officier van justitie. Hij blijft ontkennen iets met de brandstichting te maken te hebben.

De zaak speelt zich af tegen een achtergrond van langdurig conflict tussen El A. en zijn ex. Samen besloten ze begin 2023 om het A27 Café te openen in Hilversum. Hij stelt dat hun relatieproblemen tijdens de verbouwing escaleerden en beschuldigt haar nieuwe partner van de brandstichting. "Alles begon uit mijn handen te glijden toen ze in het geheim een relatie begon met een personeelslid", verklaarde hij. "Ze speelde een dubbelspel, en op een gegeven moment ging het van kwaad tot erger."

"Je hebt mijn leven verwoest. Spiritueel, mentaal, fysiek en financieel. Het is je gelukt."
Eigenaresse café en ex-vriendin van verdachte

Het personeelslid trekt bij de eigenaresse in, in dezelfde woning waar El A. jarenlang met haar heeft samengewoond. Er liggen nog steeds persoonlijke bezittingen van hem, die hij tevergeefs probeert terug te krijgen. Uiteindelijk ontstaat er ook een conflict met haar nieuwe partner. "Hij heeft gedreigd mijn zaak in brand te steken. Het moet wel van die kant komen", beweert El A. in de rechtszaal.

El A. beschuldigt de nieuwe partner van de brandstichting, mogelijk met zijn spullen die nog in de woning liggen. Volgens hem verklaart dit waarom zijn DNA op de benzinefles en jerrycan zit. Zijn advocaat suggereert dat El A. erin wordt geluisd, maar de officier van justitie wijst deze theorie af wegens gebrek aan bewijs.

'Mijn leven is verwoest'

In de rechtszaal is ook de eigenaresse en ex-partner van El A. aanwezig. Tijdens de bespreking van de brand in Soest verliest zij haar geduld en roept uit: "Je hebt mij bedreigd! Je hebt mijn leven verwoest!" De verdachte reageert daarop met: "Deze vrouw heeft mijn leven kapot gemaakt!"

De ex-partner uit niet alleen haar woede richting de verdachte, maar bekritiseert ook de instanties. Volgens haar hadden veel incidenten voorkomen kunnen worden als de politie en het OM eerder hadden ingegrepen. Ze beschuldigt El A. van meerdere bedreigingen.

"Je hebt mijn leven spiritueel, mentaal, fysiek en financieel verwoest. Het is je gelukt, en daar mag je trots op zijn", zegt ze, zichtbaar geëmotioneerd. Ze klaagt ook over het gebrek aan bescherming voor slachtoffers in Nederland.

De vrouw vertelt dat ze, samen met haar twee zoons, maandenlang ondergedoken zit. Haar oudste zoon volgt nu EMDR-therapie, en ook haar jongste zoon heeft gezondheidsklachten door de stress.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie beschouwt de brandstichting als een ernstige zaak, die niet alleen uit wraak zou zijn gepleegd, maar ook levensgevaarlijk is voor de bewoners boven het café. Daarom eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar, verminderd met het aantal dagen dat de verdachte al vastzit. Het OM pleit ook voor een verlengd contact- en locatieverbod.

Wanneer El A. na afloop van de zitting wordt weggeleid, roept de eigenaresse hem nog na: "Je moet je schamen!" In de hal van de rechtbank krijgt de eigenaresse had aan de stok met de familie van de verdachte, die op de publieke tribune zaten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.