ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bekend standbeeld tegen zinloos geweld moet weg van Hilversums stationsplein | NH Gooi

Bekend standbeeld tegen zinloos geweld moet weg van Hilversums stationsplein

  • Gisteren om 21:00 | bijgewerkt: om 21:51 uur
  • Roosje Schröder

Het bekende standbeeld tegen zinloos geweld van twee handen op het Hilversumse stationsplein gaat weg. Het beeld, dat werd neergezet na de dood van Michael Poyé die op het plein slachtoffer werd van zinloos geweld, wordt verplaatst naar stadspark Vitushof. 

Standbeeld tolerantie station Hilversum
Standbeeld tolerantie station Hilversum|Flickr / Roel Wijnants

Het was altijd de bedoeling dat het beeld behouden zou blijven, maar het blijkt toch niet te passen in de verbouwplannen van het stationsplein. Er is simpelweg te weinig ruimte. "Nu het ontwerp voor het Stationsplein nader is uitgewerkt, blijkt dat de ruimte voor het beeld beperkter is dan aanvankelijk gedacht", schrijft burgemeester Van den Top aan de gemeenteraad. 

Daardoor is het nog aan het eind dit jaar over en uit voor het bekende beeld voor de ingang van het station. 

Overlappende boodschap

In samenspraak met een aantal betrokkenen en de nabestaanden van Michael Poyé is de knoop doorgehakt. Volgens de gemeente kent het herplaatsen van het beeld naar het monumentale stadspark een aantal voordelen. Het Vitushof draagt namelijk de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De plek staat voor bezinning, herdenking en respect. Dit laatste is een overlappende factor met het beeld, wat zowel de boodschap van het park als die van het monument aansterkt.

Ook wordt het beeld niet tijdelijk opgeslagen en behoudt het zijn betekenis op een waardige manier, aldus de gemeente. 

Oorsprong van het beeld

De ineengeslagen handen staan voor tolerantie en respect in een multiculturele samenleving. Het beeld is geplaatst naar aanleiding van de dood van Michael Poyé. De jonge man kwam om het leven door zinloos geweld op het Stationsplein in Hilversum. Sinds Poyé zijn dood in 1986 werd zijn leven jaarlijks herdacht, in 2016 vond de laatste herdenking op het Stationsplein plaats. 

Naast het beeld is er een plaquette ter nagedachtenis aan Poyé. Ook deze moest plaatsmaken voor de verbouwing en zal volgens Floris Voorink, projectwethouder stationsgebied, pas over een paar jaar teruggeplaatst worden. In de tussentijd is er een tijdelijk plaquette geplaatst om de nabestaanden de mogelijkheid te bieden te herdenken in het Stationsgebied.