Huizen heeft voor het eerst struikelstenen geplaatst. De 'stolpersteine' liggen voor de deur van blindeninstituut Koninklijke Visio, ter nagedachtenis aan vijf Joodse jongeren die er woonden en in de oorlog werden gedeporteerd door de Duitsers.
Geen graf
Vijf kleine vierkante keien met een messing plaatje, herinneren aan vijf Joodse oud-leerlingen van het Instituut tot Onderwijs van Blinden. Vandaag de dag is dat Koninklijke Visio Huizen, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.
Deze leerlingen hebben net als vele andere Joodse slachtoffers geen graf. "Een mens is pas echt overleden als zijn naam vergeten is. Vandaar dat wij deze stenen plaatsen, zodat hun namen voor eeuwig niet vergeten worden", vertelt Hans Roos in zijn speech, hij is voorzitter van Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- & Vechtstreek.
Er liggen verder nog geen struikelstenen op plekken in Huizen. Nu zijn de eerste dus te vinden, maar ze liggen niet op openbaar terrein. De gemeente laat weten dit ook niet van plan te zijn. “Destijds is door het college ervoor gekozen dat de slachtoffers het beste op een centrale plek herdacht konden worden. Dat gebeurt nu op het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Daar vindt je de nu 99 namen van oorlogsgetroffenen.”