ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Twee keer zoveel elektriciteitshuisjes: derde van alle straten Gooise Meren moet open | NH Gooi

Twee keer zoveel elektriciteitshuisjes: derde van alle straten Gooise Meren moet open

  • Gisteren om 14:54 | bijgewerkt: om 16:45 uur
  • Ingmar Meijer

Gooise Meren moet flink wat nieuwe elektriciteitshuisjes plaatsen om in de toekomst verzekerd te blijven van genoeg stroom. Er moeten er zo'n 250 bijgeplaatst worden, een verdubbeling van het aantal huisjes nu. Omdat het neerzetten van die huisjes zo'n grote klus is, gaat de gemeente het per buurt aanpakken. Overlast van de kastjes wordt geprobeerd te voorkomen, al kan er hier en daar wel een parkeerplek sneuvelen. 

Liander stroom stock
Liander stroom stock|Liander

Het neerzetten van de nieuwe elektriciteitshuisjes is bittere noodzaak: de druk op het elektriciteitsnetwerk is enorm. Zo kunnen nieuwbouwprojecten niet van start, omdat de nieuwe huizen niet zijn aan te sluiten op het netwerk. Bedrijven, sportclubs, maar ook particulieren kunnen hun teveel aan zelf opgewerkte duurzame stroom niet teruggeven, omdat het netwerk het niet aankan. En dat terwijl we met z'n allen steeds meer stroom gebruiken.

Een derde van alle straten 

Om een toekomstbestendig netwerk te hebben, moet er Gooise Meren zo'n derde van alle straten openbreken om de bekabeling te verzwaren én er moeten dus pakweg 250 nieuwe elektriciteitshuisjes worden neergezet.  

Gooise Meren wil dat samen met netbeheerder Liander per buurt gaan aanpakken. Er komt dan een overzicht van gebieden waar de extra kasjes moeten komen.

Graafvergunning

Daar wordt onder meer voor gekozen om ook goed met bewoners te kunnen kijken naar de klus. Ze worden vooraf betrokken, er komen bewonersavonden en buurtbewoners hebben de mogelijkheid om bezwaar in te dienen als ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met de plek van zo'n elektriciteitshuisje.

Dat kan namelijk niet overal. Bezwaar aantekenen is bijvoorbeeld in Hilversum en Huizen niet mogelijk, omdat daar de aanleg van elektriciteitshuisjes zonder vergunning kan. Dat leidt af en toe tot verzet. Bewoners van de Kleinejanstraat in Huizen zijn tegen de aangewezen plek van een trafostation in hun straat en hebben deze week besloten om naar de rechter te stappen.  

Gooise Meren heeft wat regels opgesteld om het plaatsen van de huisjes ook zo onopvallend mogelijk te doen. Zo mag een elektriciteitshuisje in principe nooit in het directe zicht van een inwoner komen te staan. “Hiermee wordt bedoeld dat een inwoner geen direct zicht heeft op het elektriciteitshuisje vanuit zijn woonkamer of keuken. Dat kan in de praktijk betekenen dat er een haag of andere omheining wordt gemaakt om het elektriciteitshuisje heen. Dit is voor ons het primaire uitgangspunt bij het vinden van een geschikte locatie”, meldt wethouder Mark Marshall aan de gemeenteraad. 

Verlies van parkeerplek

Netbeheerder Liander stelt wel eisen aan veiligheid bij het zoeken van plekken. Dat kan weer betekenen dat er - omdat plekken zowel boven als onder de grond geschikt moeten zijn - soms groen of parkeerplaatsen verdwijnen.  

Volgend jaar beginnen de voorbereidingen op deze grote operatie. Er wordt gestart in het Naarder Componistenkwartier en Ministerpark en in Muiden in de vesting en in nieuwbouwwijk De Krijgsman.