ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ontslag brandweervrijwilliger Loosdrecht ‘krankzinnig’ volgens brandweervereniging | NH Gooi

Ontslag brandweervrijwilliger Loosdrecht ‘krankzinnig’ volgens brandweervereniging

  • Vrijdag 29 november 2024 om 12:16 | bijgewerkt: zaterdag 30 november 2024 om 09:48 uur
  • Lisa Dekker

De landelijke vereniging voor brandweervrijwilligers heeft geen goed woord over voor het ontslag van een brandweervrijwilliger in Loosdrecht. De Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek liet dinsdag weten hem te ontslaan vanwege een verstoorde arbeidsrelatie. Volgens de vereniging speelt er echter meer. Zo sprak de vrijwilliger zich de afgelopen maanden kritisch uit over het reanimatiebeleid van de regio.

NH Nieuws

"Het is krankzinnig", zegt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. "Als je het überhaupt al lastig vindt om vrijwilligers te vinden, dan moet je vooral dit soort dingen doen."

Spanningen al langer aanwezig

De brandweerkazerne in Loosdrecht is al maanden het toneel van spanningen met de Veiligheidsregio. Vrijwilligers spraken zich openlijk uit tegen het besluit van de Veiligheidsregio om snellere voertuigen bij een reanimatie te laten staan.

Onlangs stapte ook een bevelvoerder op na een conflict. Dit leidde tot een vertrouwensbreuk: de Loosdrechtse brandweer zegde het vertrouwen in de leiding op, met als gevolg dat de post tijdelijk niet volledig inzetbaar was. Andere posten moesten hierdoor bijspringen.

De brandweervrijwilligers deden eerder hun verhaal bij NH. Ze vinden het onbegrijpelijk dat ze verplicht met een langzamere wagen moeten uitrukken, terwijl een sneller alternatief volgens hen voor de deur staat. De Veiligheidsregio zei in een interview met NH dat snelheid bij reanimaties voor hen niet het belangrijkste is.

Het recente ontslag van één van de vrijwilligers is volgens de vereniging opnieuw een dieptepunt. "Er is altijd weer wat", zegt Dokter. "De lijst is lang en onaangenaam. Of het nu gaat om snellere voertuigen, het aantal tankautospuiten of de verdeling van het uitrukgebied."

‘Hiërarchische aanpak werkt niet’

De vereniging ziet de organisatiestructuur van de Veiligheidsregio als oorzaak. "Het is de meest top-down georganiseerde Veiligheidsregio in Nederland. Dat staat altijd op gespannen voet met vrijwilligers." Gesprekken in het verleden tussen de vereniging en de leiding hebben volgens hem niets veranderd. "Ze kiezen hun eigen koers en dat leidt tot dit soort situaties."

Ze kiezen hun eigen koers en dat leidt tot dit soort situaties.
Marcel Dokter, voorzitter Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers

Dokter is kritisch op de werkwijze binnen de regio. "Het is een soort kadaverdiscipline. Het gaat niet om wat het beste is voor wie hulp nodig heeft, maar om werken binnen het systeem dat de Veiligheidsregio heeft bedacht." Wie daar niet in meegaat, riskeert ontslag, aldus Dokter.

Hij vreest voor de gevolgen als de vrijwilligers noodgedwongen hun werk opnieuw neerleggen. "Het is schandalig dat een organisatie, die veiligheid als kerntaak heeft, het zo ver laat komen dat vrijwilligers uit zo’n dorp niet meer willen helpen als hulp gevraagd is. Onbegrijpelijk. Dit is een organisatie die er zou moeten zijn om mensen in nood te helpen."

De Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek laat weten zich niet te herkennen in de bewoordingen van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. "We hebben de vakvereniging niet gesproken over dit dossier", laat een woordvoerder weten. De regio liet eerder ook weten niet te willen reageren op het ontslag van de brandweervrijwilliger. "Dit betreft een interne aangelegenheid waar we geen mededelingen over doen. We zijn in gesprek met de post en de post staat in dienst."