ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Niet via je telefoon, maar écht praten: Hilversums 'kletslintje' moet gesprekjes aanjagen | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Het weer
  • Dinsdag 05 maart om 13:02 | bijgewerkt: maandag 08 april om 18:05 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Een gloednieuw 'kletslintje' moet contact tussen Hilversummers gaan bevorderen. Door het lintje op te spelden laten inwoners zien dat ze openstaan voor gesprekken. "We verschuilen ons te veel achter onze telefoons. We hopen hiermee weer meer écht contact te creëren", zeggen initiatiefnemers Stichting Present Hilversum, de vrijwilligerscentrale en Hilversummers.nl.

Kletslintje
Benji van Geene

Een soort Tinder voor vrienden, maar dan in het echt: Met het 'kletslintje' kunnen Hilversummers straks aangeven dat ze openstaan voor nieuwe ontmoetingen. Het moet een laagdrempelige manier zijn om verbintenis te creëren tussen de inwoners. In het écht, en dus niet via de telefoon.

Het idee kwam van Eva Drager, projectcoördinator bij Stichting Present Hilversum. Eva heeft jarenlang in het buitenland gewoond en merkte dat ze het lastig vond om nieuwe mensen te ontmoeten toen ze daarna in Hilversum terechtkwam. "Ik woonde ineens in een nieuwe stad en dacht: en nu?"

Nieuw contact

Via vrijwilligerswerk kwam ze in contact met andere inwoners, maar ze wist dat het makkelijker kon. "Ik dacht: als mensen willen aangeven dat ze openstaan voor nieuwe ontmoetingen of gewoon zin hebben in een gesprek, net zoals ik destijds, hoe kunnen ze dat dan op de beste manier doen?"

Het idee van het 'kletslintje' kwam tot stand; een wit lintje met in het groen de tekst 'Let's Meet!'. Mensen kunnen het opspelden wanneer ze maar willen, in de hoop dat anderen een gesprek met ze aanknopen. Samen met Vrijwilligerscentrale Hilversum en Hilversummers.nl vroeg ze subsidie aan bij Hilversum 600, en die kregen ze.

'Bijna de helft van de volwassen Hilversummers voelen zich wel eens eenzaam'
Wethouder Gerben van Voorden

Vanaf volgende maand worden de lintjes uitgedeeld bij verschillende horecagelegenheden, buurthuizen en andere ontmoetingsplekken, maar het eerste kletslintje is alvast opgespeld bij Gerben van Voorden, wethouder Zorg en Samenleving. Hij wil graag ambassadeur zijn voor het initiatief.

"Bijna de helft van de volwassen Hilversummers voelen zich wel eens eenzaam. Dit soort initiatieven zijn daarom heel hard nodig. Het zou erg mooi zijn als mensen hierdoor zich meer durven open te stellen voor een gesprek. Ik ga hem met trots dragen" vertelt Van Voorden. 

Tekst gaat verder.

Wethouder Gerben van Voorden krijgt het eerste 'kletslintje'
Wethouder Gerben van Voorden krijgt het eerste 'kletslintje' Benji van Geene

Babbelbakjes

Naast het lintje komen straks ook 'praatpalen' en 'babbelbankjes'. Allemaal symbolen om aan te geven dat iemand 'uit zijn bubbel wil treden en anderen wil ontmoeten buiten hun eigen kring', zoals de organisatie dat zelf zegt. "We verschuilen ons te veel achter onze telefoons. Hoe mooi is het als we hiermee weer meer écht contact creëren?", zegt Drager.

Of het idee ook echt gaat werken? "We hopen dat natuurlijk wel. We krijgen in ieder geval veel enthousiaste reacties. Soms zeggen mensen zelfs: 'Dit gaat nationaal!'. We gaan er alles aan doen om mensen te verbinden. Dit moet echt werken."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren