ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Van 'huisarts' tot verdachte: Hoe Larense Tulay K. mogelijk tonnen verdiende met valse declaraties | NH Gooi

Van 'huisarts' tot verdachte: Hoe Larense Tulay K. mogelijk tonnen verdiende met valse declaraties

  • Afgelopen maandag om 18:40 | bijgewerkt: gisteren om 18:58 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Het begon allemaal met een veelbelovend idee van de Larense Tulay K.: het starten van een multicultureel zorgcentrum in Utrecht voor laaggeletterden. Nu, zo'n 7 jaar later, zit de 51-jarige vrouw in de rechtbank omdat ze verdacht wordt van grootschalige fraude. Ze zou zich ten onrechte hebben voorgedaan als huisarts en diende mogelijk tientallen valse declaraties in. Wie is deze vrouw uit Laren?

Huisarts en vaccineren
Huisarts en vaccineren|Pixabay

Met een map vol aantekeningen loopt de 51-jarige Tulay K. de rechtbank in Utrecht binnen. Ze is goed voorbereid op een zaak die uiteindelijk twee dagen zal duren. De vrouw, woonachtig in Laren, wordt verdacht van tientallen strafbare feiten, bijna allemaal gepleegd binnen de zorgsector. Maar volgens haar is er niks van waar.

Het dossier begint in 2016. K. heeft een opleiding Management voor Zorg en Welzijn afgerond en besluit zelf te ondernemen in de zorgsector. Ze richt een nieuw gezondheidscentrum op in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, genaamd Medimel. "Ik had goede bedoelingen: ik wilde een multicultureel zorgcentrum op te zetten. Ook om mensen met een taalbarrière te helpen", zegt Tulay K. op de eerste dag van de rechtszaak.

Om de praktijk op te zetten heeft ze geld nodig. En dus vraagt ze een lening aan bij de bank van Van Lanschot Kempen. Ze leent 165.000 euro voor de verbouwing van het centrum, maar uit de zitting bleek dat de aannemer destijds 'slechts' 71.000 euro kreeg overgemaakt. Volgens Tulay K. wilde de aannemer de rest contant uitbetaald hebben, maar bij dat verhaal heeft justitie zo haar twijfels. Zij denken dat K. dat geld achteroverdrukte, een trucje dat ze overigens in haar loopbaan meerdere malen zou heben herhaald. Toch start ze, na de verbouwing in 2016, als directeur bij Medimel. 

Meldingen

In de twee jaren die daarop volgen krijgt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verschillende meldingen binnen over de praktijk. Er zouden 'indicaties zijn van tekortkomingen in de zorg'. In mei 2018 komen er twee nieuwe meldingen binnen van huisartsen die vermoeden dat er iets volledig mis gaat bij de praktijk: iemand zou zich voordoen als huisarts terwijl zij dat niet is. Het zou daarbij gaan om K. 

De IGJ start een onderzoek en komt er al gauw achter dat het een 'zooi' is bij Medimel. Ten minste zes patiënten zeggen - soms meer dan één keer - een consult te hebben gehad bij K. Ook kregen ze medicijnen voorgeschreven. Volgens K. is dit niet waar: "Ik was deze dagen helemaal niet aanwezig in de praktijk. Ik was in het ziekenhuis, of was er niet vanwege ziekte", is haar verklaring.

Later blijkt dat dit bij lange na niet het enige is waar de IGJ op stuit. Ze zou gedurende haar werkzaamheden tientallen keren zijn ingelogd op accounts van BIG-geregistreerde artsen om medicijnen en doorverwijzingen voor te schrijven. Ook zou ze een huisarts hebben gedwongen om te liegen tegen de inspectie.

"Zelfs haar eigen partner dacht dat ze een dokter was"
Officier van justitie

Toch klopt ook daar niets van, zegt K. Mensen zouden haar hebben willen saboteren uit jaloezie op haar functie, en ze wist daar niet goed mee om te gaan. "Ik heb het ondernemen enorm onderschat. Ik had eerder met mijn personeel in gesprek moeten gaan. Natuurlijk heb ook ik fouten gemaakt. Maar van alles waar ik vandaag van word beschuldigd, is niets waar." 

Opnieuw in de mist

De IGJ vindt dat de vrouw moet stoppen als directeur bij Medimel. Kort daarna gaat het gezondheidscentrum failliet. Het IGJ denkt dat K. 'geleerd heeft van haar fouten', maar opnieuw lijkt het mis te gaan. Eind 2018 begint ze thuiszorg-organisatie 'Dotte' in het Gooi. Later krijgt dit de naam 'Gooi Zorgt'. 

Daar zou de vrouw, hoewel ze zelf zegt sindsdien thuis te hebben gezeten met een burn-out en een zwangerschap, tientallen valse declaraties hebben ingediend bij zorgverzekeraars. Dat deed ze, vermoedt het OM, onder de naam van een wijkverpleegkundige. Er zouden in totaal ten minste 62 vervalste aanvraagformulieren met een waarde van bijna 130.000 euro zijn toegekend. 

Na uitvoerig onderzoek van zowel het IGJ als de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), wordt de vrouw op 11 januari 2021 aangehouden. Ze blijft dan 46 dagen vastzitten. Omdat het dossier zo omvangrijk was, kon de zitting pas vier jaar later plaatsvinden. Dat was lastig voor de verdachte: "Het is niet in woorden uit te drukken hoeveel impact dit op mij had", zegt K. 

Strafeis

Vandaag, op dag 2, komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. Volgens de officier is er geen twijfel over mogelijk dat de vrouw van alle feiten waar ze van wordt verdacht, de dader is. "Dat het dossier voldoende wettig bewijs bevat, kan niet ter discussie worden gesteld. Ik constateer dat gisteren ruimschoots is bevestigd dat alles in andere schoenen wordt geschoven, terwijl zij er zelf achter zat."

Ook neemt de officier het haar kwalijk dat ze patiënten in gevaar zou hebben gebracht door ze zelf te behandelen. "Ze stelde zich voor als huisarts en heeft kwetsbare patiënten behandeld die echte zorg nodig hadden. Dit zijn heftige feiten die niet vaak voor een strafrechter worden behandeld." 

"Het is niet in woorden uit te drukken hoeveel impact dit op mij had"
Tulay K.

Volgens het OM zijn er genoeg getuigen die kunnen bevestigen dat zij degene was die zich voordeed als huisarts, dat ze medicijnen voorschreef, dat ze valse declaraties indiende en dat ze valse leningen aanvroeg bij verschillende banken. Ze zou iedereen er hebben ingeluisd: "Zelfs haar eigen partner heeft verklaard dat hij dacht dat ze een dokter was", zegt de officier.

Hij legt Tulay K. een onvoorwaardelijke celstraf op van 20 maanden. "Normaal zouden we een strafeis opleggen van 24 maanden, maar omdat de zaak langer op zich liet wachten dan mag, is dit ingekort." Ook moet de vrouw, als het aan het OM ligt, al het geld terugbetalen aan de benadeelde partijen.

Frustratie

Hoewel Tulay K. aan het begin van de zitting nog kalm overkomt, is daar aan het eind van de zitting vrijwel niets meer van over. Ze is gefrustreerd over de woorden van het OM en reageert geëmotioneerd. "Wat is dit voor een pleurisonderzoek. Ik heb nergens geld verduisterd. Dit loopt gewoon zeer oneerlijk."

De rechtbank doet 27 maart uitspraak in de zaak.