ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Woede in Bussum: bewoners verwijten gemeente gebrekkige communicatie over asielopvang | NH Gooi

Woede in Bussum: bewoners verwijten gemeente gebrekkige communicatie over asielopvang

  • Afgelopen donderdag om 17:55 | bijgewerkt: afgelopen vrijdag om 09:26 uur
  • Noor van Scherpenzeel

Omwonenden van de aangekondigde noodopvang voor asielzoekers in Bussum zijn 'woedend'. Gemeente Gooise Meren deelde vorige week dat er op het voormalige Hocrasterrein een tijdelijke opvang komt voor zo'n 300 asielzoekers. Gisteren protesteerden bewoners in het gemeentehuis. "Het besluit is in geheim genomen, zonder omwonenden op de hoogte te stellen."

Hocras Bussum Franse Kampweg
Het 'Hocrasterrein' aan de Franse Kampweg waar de nieuwe noodopvang komt|Google Streetview

De emotie loopt hoog op tijdens de demonstratie in het gemeentehuis van Gooise Meren gisteravond. Online gaat er een video rond waarop een bewoner de raadsvergadering meerdere malen verstoort. "Zijn jullie idioot?" roept hij richting de raad.

Die woede voelen ook de zeker 150 anderen die aanwezig zijn, waarvan het grootste deel in de foyer van het raadhuis. Eén daarvan is Chris uit Bussum. Zijn moeder woont op 50 meter van de aangekondigde noodopvang. "Het is niet zozeer dat we het niet willen, maar het is gewoon niet in overleg gegaan", zegt hij. 

Brief gemeente

De gemeente kondigde afgelopen donderdag aan dat ze aan de Franse Kampweg in Bussum een tijdelijke opvang willen realiseren. Alle (direct) omwonenden kregen daarover een brief. Daarin schreven ze onder meer: 'In Nederland is er een grote behoefte aan opvangplekken voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog (..). Die noodzaak voelt de gemeente Gooise Meren ook, om schrijnende situaties van bijvoorbeeld buiten slapende mensen te voorkomen.' De noodopvang blijft tot 1 juli 2027. 

"Het is gewoon raar dat het over de rug van je eigen inwoners gaat"
Chris uit Bussum

Inmiddels zijn er al enkele informatieavonden geweest waarin omwonenden hun zorgen uitten. Met name het feit dat het niet eerder besproken is vinden veel bewoners erg kwalijk. Chris: "Er is geen inspraak geweest. We (zijn buren uit Bussum, red.) zijn allemaal maatschappelijk betrokken, maar dan gebeurt dit. Het is gewoon raar dat het over de rug van je eigen inwoners gaat."

Hilversumse Meent

Bewoners van de Hilversumse Meent, die in de buurt van het Hocrasterrein wonen, voelen ook om die reden woede. In een brief in handen van NH wijzen ze de gemeente ook op het feit dat zij hier via de media achter moesten komen. 'De late en gebrekkige communicatie roept vragen op. Niet alle bewoners hebben een informatiebrief ontvangen, terwijl de impact zeer groot is.'

In de brief delen ze ook hun zorgen over de samenstelling van de groep asielzoekers. Volgens 'beschikbare bronnen' gaat het met name om alleenreizende mannen tussen de 18 en 35 jaar. 'De grootste groepen zullen bestaan uit personen met de nationaliteit Somaliërs, Turken, Eritreeërs en Syriërs. Deze doelgroep brengt begrijpelijkerwijs veel zorgen met zich mee over veiligheid.'

Reactie gemeente

Volgens de gemeente is het niet aan hen om te bepalen 'wat voor soort' inwoners er in de noodopvang komen. Een woordvoerder zegt: "Het wordt een dwarsdoorsnede van de mensen die aan de grens van ons land binnenkomen. Feit is dat daarvan ongeveer 70 procent alleenreizende man is. Het is niet zo dat wij zeggen: doe mij maar die doelgroep, of dat wij van een specifieke doelgroep er 'meer' krijgen." 

"Het is huiswerk dat we als college zeer serieus nemen"
woordvoerder gemeente Gooise Meren

Ook geeft de gemeente aan dat de onrust die de afgelopen dagen is ontstaan niet onbeantwoord blijft. "Dat is huiswerk dat we als college zeer serieus nemen. We zullen mede daarom nieuwe ontmoetingsmomenten organiseren voor de verschillende belanghebbenden rondom de noodopvang, onder wie inwoners van Hilversumse Meent."

De boze demonstrant bij de raadsvergadering heeft in ieder geval aangekondigd dat het wat hen betreft nog niet afgelopen is. Morgenochtend om 8.00 uur zal de Franse Kampweg worden afgesloten. "Ik meld het u bij voorbaat, want ik ben wél transparant." Roept de man in het gemeentehuis van Gooise Meren. 

Lees ook