ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Protest in Bussum: Wegblokkade tegen noodopvang voor 300 asielzoekers | NH Gooi

Protest in Bussum: Wegblokkade tegen noodopvang voor 300 asielzoekers

  • Vrijdag 14 februari om 15:13 | bijgewerkt: om 15:54 uur
  • Daan Visser & Ingmar Meijer

Met het tijdelijk blokkeren van de Franse Kampweg hebben de tegenstanders van de noodopvang op het Hocrasterrein in Bussum een eerste statement afgegeven. De door Gooise Meren gewenste opvangplek voor 300 asielzoekers moet wat hen betreft snel van de baan. Van die boodschap moet de burgemeester van Gooise Meren goed doordrongen worden. "Het is een vrij arrogante man."

NH Nieuws

Even voor 8.00 uur zetten de eerste bewoners onder toezicht van politieagenten hun auto ter hoogte van de Hocras midden op de Franse Kampweg. De twee nabijgelegen rotondes zijn inmiddels ook afgesloten. Handhavers leiden het autoverkeer om, want een uur lang kan er geen verkeer meer over dit deel van de weg. Uitzonderingen daargelaten: twee keer schiet een ambulance in volle vaart met loeiende sirenes voorbij.

De protestactie zelf loopt heel gemoedelijk. De tientallen bewoners uit de Hilversumse Meent en een paar uit Bussum, enkelen met spandoeken, aanschouwen op deze koude ochtend in alle rust wat er gebeurt en maken een praatje met elkaar.

Overval

Maar onder het oppervlak kolkt het flink bij ze, want er is veel woede. Dat blijkt deze ochtend, alleen wil bijna niemand dat voor onze camera zeggen. De omwonenden van het terrein zijn boos op de gemeente Gooise Meren. Het besluit om te gaan voor een tijdelijke opvangplek voor een paar honderd asielzoekers kwam voor hen als een volslagen verrassing. 

Niet alleen zeggen deze tegenstanders dat zij nul inspraak hebben gehad in dit besluit, er zou ook geen onderzoek geweest zijn naar deze locatie. Daar komt volgens de demonstranten nog eens bij dat niemand uit de Hilversumse Meent is aangeschreven door Gooise Meren. 'Alle fatsoens- en veiligheidsnormen' zijn daarmee overschreden, is de stelling.

Tekst gaat verder onder het kader.

Ook online-verzet

Naast fysieke acties laten de tegenstanders van de noodopvang ook online van zich horen. Donderdag zijn zij de petitie 'Geen Noodopvang / AZC op het Hocrasterrein te Bussum' gestart. In de eerste 24 uur zijn 935 digitale handtekeningen verzameld. Vrijdag rond 15.00 uur zijn daar al meer dan 230 steunbetuigingen bijgekomen. Op een later moment zal de petitionaris de handtekeningen aanbieden aan het college van burgemeester en wethouders. 

Dat de Hilversumse wijk vorige week donderdag toch op de hoogte was, kwam door een bewoner die de gemeentelijke brief onderschepte en deze vervolgens deelde op een van de wijksocials. Toen was het hek van de dam. 

Collegebevoegdheid

Uit een reactie van de gemeente Gooise Meren aan NH blijkt de vork toch net iets anders in de steel te zitten. Het instemmen met een opvanglocatie is een bevoegdheid van het college. Daar vindt niet alleen in Gooise Meren geen inspraak over plaats, maar zo gebeurt dat overal.  Uiteindelijk keurt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een locatie goed. 

Dat de gemeente geen brieven heeft verstuurd naar de Hilversumse Meent, klopt volgens de woordvoerder niet. Naast de direct omwonenden zijn bewoners van onder meer de Melkmeent, het Spieghel, de Franse Kampweg én de mensen in de Hilversumse wijk die langs de logische looproute door de Meent wonen aangeschreven. Enkele vertegenwoordigers uit de buurt hebben een uitnodiging gehad voor gesprekken. 

Meer ontmoetingsmomenten

Na de voorjaarsvakantie krijgen meer bezorgde en betrokken inwoners, ook uit de Hilversumse Meent, de mogelijkheid van zich te laten horen. Gooise Meren kondigde donderdag aan meer 'ontmoetingsmomenten' te gaan verzorgen. Dat zijn bijeenkomsten waar mensen in kleine setting hun zorgen, ideeën en vragen kwijt kunnen. 

De duidelijke eis van de boze demonstranten is dat Gooise Meren het besluit moet terugdraaien. 'Draagvlak voor de noodopvang ontbreekt volledig', meldt een inwoonster van de Meent. Die boodschap willen ze graag duidelijk maken in een gesprek met de burgemeester.

Tekst gaat verder onder de foto.

Spandoek bij protest tegen komst noodopvang op Hocrasterrein in Bussum.
Spandoek bij protest tegen komst noodopvang op Hocrasterrein in Bussum.|NH Media

Het Hocrasterrein is volgens de vandaag protesterende bewoners ook helemaal niet geschikt als opvanglocatie. Zo zou de grond vervuild zijn. Daardoor zouden de woningbouwplannen vertraging oplopen, maar dat is dan vervolgens geen probleem om tot 1 juli 2027 asielzoekers op te huisvesten, is de vraag die hardop gesteld wordt.

Volgens de gemeente is het nog onduidelijk welke bevolkingsgroepen en van welke leeftijd er op het terrein komen te wonen, maar deze omwonenden vrezen voor de komst van jonge, alleenreizende mannen. Zij zullen voornamelijk naar de Hilversumse Meent gaan, omdat dat de dichtstbijzijnde plek is om bijvoorbeeld boodschappen te doen. In deze wijk wonen veel ouderen en die vinden de komst van de asielzoekers 'bedreigend', zo vertellen demonstranten aan NH. 

Veel meer in petto

De wegblokkade van een uur is zeker niet de laatste protestactie. De tegenstanders hebben nog veel meer in petto. Om wat voor acties het dan gaat, daar willen ze niet veel over loslaten. Wel sijpelt voorzichtig door dat juridische stappen niet worden uitgesloten. Het is glashelder dat deze bezorgde omwonenden er alles aan gaan doen om te voorkomen dat de noodopvang er komt.