Vastgoedbedrijf Pinnacle van onder anderen prins Bernhard junior heeft voor miljoenen beslag laten leggen op eigendommen van de bekende Gooise ondernemer Hans van der Eijk. Aanleiding: Van der Eijk verkocht begin dit jaar een stuk grond, vlak voordat officieel bekend werd dat ernaast een grote opvanglocatie voor vluchtelingen komt. Dat blijkt uit stukken in handen van NH. Het is de vraag of de Pinnacle dat wel wist.

Hocras-eigenaar Hans van der Eijk verkocht begin dit jaar een groot deel van het terrein aan de Franse Kampweg aan vastgoedbedrijf Pinnacle, van onder meer prins Bernhard junior. Het bedrijf betaalde 5,65 miljoen euro voor ruim 8.300 vierkante meter grond. Het gaat om het terrein van de huidige bouwmarkt, vlak naast de beoogde opvangplek voor 300 vluchtelingen. Dat terrein is nog wel van Van der Eijk
Vooral de tijdlijn van de gronddeal is opvallend. Acht dagen na de verkoop, op vrijdag 7 februari, komt naar buiten dat de gemeente Gooise Meren akkoord gaat met de asielopvang op het Bussumse terrein. Op die dag verloopt het embargo voor alle partijen. De opvangplannen lagen in december al op tafel, zo blijkt uit stukken uit de gemeenteraad waar geheimhouding op zit, die in handen zijn van NH. Alle partijen mochten er tot die vrijdag echter met geen woord over spreken. Dat gold ook voor Van der Eijk, die als eigenaar vanaf het begin op de hoogte is van de opvangplannen.
Het is de vraag of de nieuwe eigenaar van het stuk grond ook op de hoogte was van de komst van de vluchtelingen. Dat plan zou namelijk kunnen leiden tot waardevermindering van de grond.
NH heeft zowel verkoper Hans van der Eijk als koper Pinnacle BV meerdere keren telefonisch benaderd om antwoord te krijgen, maar beide partijen hebben niet gereageerd op contactverzoeken.
Miljoenenbeslag op eigendommen eigenaar
Feit is dat Pinnacle vier dagen na het nieuws over de komst van de vluchtelingen voor miljoenen conservatoir beslag heeft laten leggen op eigendommen van Hans van der Eijk, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster.
Het gaat om percelen, gebouwen én het woonhuis van Van der Eijk. Zijn woning staat al enkele maanden te koop voor net geen 5 miljoen euro.
Tekst gaat hieronder verder.
Wat is conservatoir beslag?
Conservatoir beslag is een juridisch middel dat iemand kan gebruiken om ervoor te zorgen dat een partij zijn eigendommen niet kan verkopen of weggeven voordat er een definitieve rechterlijke uitspraak is over een kwestie.
Door conservatoir beslag wordt er als het ware een 'slot' gezet op de eigendommen, zodat ze behouden blijven, totdat de rechtbank een beslissing neemt. Dit beslag kan gelegd worden op verschillende soorten eigendommen, zoals een huis, een auto of zelfs een bankrekening. Het doel van conservatoir beslag is om de rechten van de schuldeiser te beschermen en ervoor te zorgen dat er na de juridische procedure nog iets te halen valt bij de beklaagde in kwestie.
Pas na de definitieve uitspraak van de rechter kan worden besloten dat het beslag definitief wordt. Voor het leggen van conservatoir beslag is meestal toestemming van de rechter nodig, en het proces moet zorgvuldig gevolgd worden om misbruik te voorkomen.
Schadevergoeding of streep door de verkoop?
De rechter moet nu een oordeel vellen over de kwestie. Komende woensdag wordt er uitspraak gedaan.
Dat de zaak voor de rechter komt, wijst er volgens Ton Jongbloed, hoogleraar executie- en beslagrecht van de Universiteit Utrecht op dat de koper een schadevergoeding wil of onder de gesloten overeenkomst uit wil komen. "Als de situatie een paar dagen later aangrijpend gewijzigd is, kan een partij zo'n stap nemen. De vraag is of de koper weet van de nieuwe situatie. Dat is essentieel."
Dat er in ieder geval reden tot twijfel is, lijkt volgens de hoogleraar wel duidelijk. Volgens Jongbloed wordt de beslaglegging ook getoetst door de rechtbank. "Als eiser moet je de zaak goed onderbouwen voordat er over wordt gegaan tot beslaglegging. Je moet aangeven waarom je deze stap zet, wat de omstandigheden zijn en vanwaar het bedrag waarop je beslag wil laten leggen. Dat is geen natte vingerwerk", luidt zijn uitleg.
Of de kwestie gevolgen heeft voor de opvang van de vluchtelingen op het terrein, is nog niet te zeggen.
Lees ook
-
Bussum opent noodopvang voor 300 asielzoekers tot 2027
Vrijdag 07 februari om 05:30 -
Tientallen boze inwoners protesteren bij gemeentehuis tegen asielopvang Bussum
Afgelopen woensdag om 19:22