ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse woning fungeerde als ‘callcenter’ van nepagenten | NH Gooi

Hilversumse woning fungeerde als ‘callcenter’ van nepagenten

  • Afgelopen woensdag om 19:00 | bijgewerkt: om 19:10 uur
  • Lisa Dekker

Een woning in Hilversum blijkt het zenuwcentrum te zijn geweest van een oplichtingspraktijk door nepagenten. Vanuit het huis werd vorig jaar oktober een reeks telefoontjes gepleegd door jongeren die zich voordeden als politieagenten. Vooral ouderen waren daarbij het doelwit. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een laffe en gewetenloze daad en eist celstraffen tegen de drie jonge verdachten.

Politie agent politieuniform stock algemeen
Politie agent politieuniform stock algemeen|AT5

In de woning werd volgens justitie gewerkt als een soort 'callcenter'. De verdachten - twee mannen uit Hilversum (19 en 21 jaar) en een 19-jarige uit Almere - belden vanuit de woning hun slachtoffers op. Daarbij zochten ze gericht naar vaste telefoonaansluitingen. Dat zouden ze met een reden hebben gedaan: ouderen hebben vaker nog een vaste lijn. 

De bellers deden zich voor als agenten die waarschuwden voor zogenaamd dreigende bankfraude. In twee dagen tijd maakten ze twaalf slachtoffers, in Barneveld, Ede en Amersfoort. Bij elf van de gevallen ging het om poging tot oplichting, maar bij een 81-jarige vrouw zijn bankpassen buitgemaakt. Daarmee werd 590 euro opgenomen.

"Overduidelijk vertrouwde zij de stem aan de telefoon", vertelde de officier van justitie in de rechtbank in Zutphen. "En ze vertrouwde vervolgens de persoon die aan de deur kwam. En met dat vertrouwen gaf zij haar waardevolle spullen mee. Niet omdat ze naïef is, maar omdat ze gelooft in de rechtsstaat en in de politie als de rechtshandhaver."

De aansturing vanuit de woning

De rolverdeling tussen de verdachten was duidelijk: de Almeerder stuurde vanuit Hilversum de zwendel aan. Hij belde slachtoffers, zocht telefoonnummers op en had contact met zijn mededaders die langs de deuren gingen. Voor zijn rol eist het OM 28 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk.

Tegen de twee Hilversummers zijn straffen van 24 maanden (6 voorwaardelijk) en 18 maanden (6 voorwaardelijk) geëist.

Vertrouwen verliezen in rechtstaat

Dat de slachtoffers misbruik maakten van het vertrouwen van de ouderen, rekent het Openbaar Ministerie de verdachten flink aan. "Deze vorm van georganiseerde criminaliteit heeft een maatschappijontwrichtend karakter. Kwetsbare ouderen verliezen hun geloof in onze rechtshandhavers, en daarmee hun vertrouwen in de rechtsstaat. De verdachten hebben dat juist dat vertrouwen op slinkse, berekende en ronduit laffe wijze misbruikt", aldus het OM.

De verdachten werden eerder, op 31 oktober, opgepakt toen de oplichting aan het licht kwam. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.