ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent De doorbraakmethode van Huizen: "regels buigen om mensen efficiënter te helpen" | NH Gooi

De doorbraakmethode van Huizen: "regels buigen om mensen efficiënter te helpen"

  • Vandaag om 12:00
  • Mischa Spelt (NH Gooi)
Wethouder Floor van der Kleij © NH Gooi Radio
Wethouder Floor van der Kleij © NH Gooi Radio
De gemeente Huizen is een proef gestart met de ‘doorbraakmethode’ om mensen sneller te helpen als ze vastlopen in complexe problemen zoals schulden, zorg, opvoeding of huisvesting.
Wethouder Fleur van der Kleij vat de methode op NH Gooi Radio samen als "doen wat nodig is". "Soms lopen mensen vast omdat verschillende regels en instanties elkaar in de weg zitten. Met deze aanpak zoeken we creatieve oplossingen. Uiteraard moeten we ons wel aan bestaande wet- en regelgeving houden, maar we kunnen daar wel meer op zoek naar de mogelijkheden die er zijn.”
Als we ons allemaal vasthouden aan die regels en wet- en regelgeving, dan gaan we mensen niet helpen.
Wethouder Fleur van der Kleij
De proef wordt uitgevoerd binnen de regio HBEL (Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren) en richt zich op situaties waarin inwoners tussen wal en schip vallen. Een voorbeeld is het probleem van dakloosheid: wie geen officieel postadres heeft, kan vaak geen toegang krijgen tot voorzieningen zoals uitkeringen of zorg. “Door in zulke gevallen bijvoorbeeld een tijdelijk postadres bij de gemeente aan te bieden, kunnen we hulptrajecten opstarten en stress bij betrokkenen verminderen,” aldus Van der Kleij.
Een ander concreet voorbeeld uit de praktijk is een gezin met een kind dat speciaal vervoer nodig had. In plaats van de standaard leerlingenvervoersregeling in te zetten – wat duurder en minder geschikt was – werd gekozen voor het leasen van een aangepaste auto die ouders zelf konden gebruiken. Dit bleek niet alleen effectiever voor het gezin, maar ook kostenbesparend.

Doorbraakregisseur en training

De medewerkers van de gemeente worden bereid door een ‘doorbraakregisseur’: een externe professional met ervaring in vergelijkbare trajecten bij andere gemeenten. Deze persoon zal medewerkers van de gemeente trainen om de methode toe te passen en om afdelingen beter met elkaar te laten samenwerken. Het doel is om de methode in de hele organisatie te verankeren.
Als je de complexiteit niet laat oplopen, doorbreek je het hokjesdenken en wordt het uiteindelijk beter én goedkoper.
Fleur van der Kleij.
Hoewel de aanpak ruimte vraagt voor investering, verwacht de wethouder dat dit zich op termijn terugverdient: “Door sneller passende hulp te bieden, voorkom je dat problemen escaleren en zwaardere zorg nodig is. Dat komt zowel de mens als de gemeentelijke begroting ten goede.”
De proef wordt na zes en twaalf maanden geëvalueerd, maar er komt geen "go or no-go-moment", zegt de wethouder. Na de pilot vervalt het aparte budget, maar het is de bedoeling dat de methode dan zo ingebed is dat de aanpak onderdeel wordt van het reguliere werk binnen het sociaal domein. Er wordt in de evaluatie dan vooral gekeken of er bijvoorbeeld nog meer ondersteuning nodig is van de doorbraakregisseur.

Regionale samenwerking

Hoewel Huizen zelfstandig met deze methode aan de slag gaat, wordt er regionaal samengewerkt en kennis gedeeld. Van der Kleij benadrukte dat ze ook kijkt naar soortgelijke initiatieven in buurgemeenten zoals Hilversum, waar het ‘bouwdepot’ wordt getest, waarbij mensen een vast bedrag krijgen in plaats van verschillende loketten langs moeten. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het is mooi als we elkaar kunnen versterken.”
De gemeente hoopt dat deze aanpak inwoners sneller en beter perspectief biedt. “Uiteindelijk draait het erom dat mensen weer verder kunnen. Dáár doen we het voor.”
Luister hier het hele interview terug:

NH Gooi Zaterdag - Wethouder Fleur van der Kleij over pilot Doorbraakmethode

Wethouder Fleur van der Kleij

De gemeente Huizen start een proef met de doorbraakmethode. Deze aanpak geeft ruimte om maatwerk te leveren binnen de bestaande regels. De methode is bedoeld voor huishoudens met complexe problemen. Denk aan mensen die vastlopen in schulden, zorg, opvoeding of huisvesting. Bij ons in de studio is wethouder Fleur van der Kleij.