ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum werkt aan digitale onafhankelijkheid | NH Gooi

Hilversum werkt aan digitale onafhankelijkheid

  • Vandaag om 10:00
  • Eline Wansink (NH Gooi)
Gemeente Hilversum op X
Gemeente Hilversum op X
De gemeente Hilversum wil stappen zetten naar meer digitale zelfstandigheid. In een brief aan de gemeenteraad leggen burgemeester en wethouders uit hoe ze omgaan met de toenemende zorgen over geopolitieke spanningen, de afhankelijkheid van grote Amerikaanse techbedrijven, en de veiligheid van communicatie en informatie.
Hilversum volgt actief de adviezen van de Rijksoverheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). Daarbij kijkt de gemeente kritisch naar veiligheid, privacy en inkoop van digitale diensten. Amsterdam heeft al het initiatief genomen om in 2030 volledig digitaal onafhankelijk te zijn. Hilversum wil hierbij aansluiten en samenwerken waar mogelijk.
Samenwerking op het gebied van cloud-oplossingen
Veel gemeenten zijn op dit moment sterk afhankelijk van Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft. De VNG roept daarom op tot een strategische aanpak om digitale autonomie te vergroten. Hilversum werkt samen met andere gemeenten aan een cloudstrategie. Zo worden documenten gedeeld via veilige platformen zoals Pleio, dat gebruik maakt van open source software. Het Rijk ontwikkelt bovendien een eigen overheidscloud.
Veilige archivering van informatie
Informatie die binnen de gemeente wordt verwerkt, wordt veilig opgeslagen in een zaaksysteem dat wordt gehost bij een Nederlandse partij. Microsoft wordt wel gebruikt voor het dagelijks werk, maar niet voor de langdurige opslag van archieven. Hilversum houdt zich hierbij aan de wetten en regels zoals de Archiefwet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Bewuste keuzes voor sociale media
De gemeente stopt met communicatie via X (voorheen Twitter), omdat het platform steeds meer schadelijke en ongecontroleerde inhoud toestaat. Wel blijft de gemeente voorlopig actief op Facebook en Instagram, die vallen onder Meta. Deze keuze is gemaakt omdat Europese regels zoals de Digital Services Act (DSA) zorgen voor extra bescherming tegen misbruik. Hilversum wil daarnaast gaan testen met nieuwe sociale mediaplatforms die beter passen bij Europese normen en meer jongeren kunnen bereiken.
Gebruik van berichtenapps: Teams boven WhatsApp
Voor interne communicatie gebruiken medewerkers voortaan Microsoft Teams. Deze app is beter beveiligd dan WhatsApp en voldoet aan de eisen voor privacy en archivering. WhatsApp wordt alleen nog gebruikt door het Klant Contact Centrum (KCC) om inwoners te woord te staan. Daarnaast kijkt Hilversum naar Signal als veilig alternatief, al zijn ook daar beperkingen vanwege de Amerikaanse achtergrond van de stichting achter de app.
AI in de organisatie
Tot slot onderzoekt de gemeente hoe kunstmatige intelligentie (AI) op een veilige en zinvolle manier ingezet kan worden. De verwachting is dat AI steeds belangrijker wordt in het werk van medewerkers. Hilversum wil daarin duidelijke keuzes maken en centrale ondersteuning bieden.