ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Winkelgebied Bussum kent veel leegstand: is het tij nog te keren? | NH Gooi

Winkelgebied Bussum kent veel leegstand: is het tij nog te keren?

  • Regio Bussum
  • Thema Politiek
  • Woensdag 13 maart om 14:58 | bijgewerkt: om 17:12 uur
  • Pieter Witte

In het winkelgebied van Bussum, rondom de Veerstraat en het Veerplein, zie je steeds meer leegstaande winkels. Ook de openbare ruimte eromheen kan een heel stuk schoner en netter. Jeroen van den Biggelaar, een bevlogen ondernemer uit Bussum, roept de gemeente op om met winkeliers, verhuurders en andere betrokken ondernemers rond de tafel te gaan om oplossingen te bedenken.

Julianaplein Bussum
Julianaplein Bussum|Pieter Witte

De laatste tijd zijn er een paar gebieden goed opgeknapt in en rond het centrum van Bussum. Zo is de Vlietlaan omgetoverd tot een boulevard, de Kapelstraat tot restaurant-straat en de Spiegelstraat is een aantrekkelijke winkelstraat geworden. Enige kritiek op de herinrichting van de Vlietlaan is er wel: de stoepen van de 'boulevard' zijn te breed, waardoor met name de veiligheid van fietsers in het gedrang komt.

Maar naast alle vernieuwing valt in het eigenlijke hart van het centrum de enorme leegstand van winkelpanden op. Ook kunnen de stoepen en fietspaden daar een opknapbeurt gebruiken. Omdat er veel gaten en scheuren in de weg zitten, geeft dat een armoedige indruk.

Tekst gaat door onder de foto

Dichtgetimmerd pand aan de Nassaulaan
Dichtgetimmerd pand aan de Nassaulaan|Jeroen van den Biggelaar

Jeroen van den Biggelaar, expert op het gebied van winkels, heeft zijn kantoor aan de pas opgeknapte Vlietlaan. Met veel gedrevenheid vertelt hij dat het hem dwars zit dat de gemeente niet wat beter voor het centrum van Bussum zorgt. Een dichtgetimmerd pand staat aan het begin van de Nassaulaan, veel leegstaande winkels, de fietspaden door het centrum vertonen scheuren en ook het plaatselijke groen mag volgens hem wat beter verzorgd worden.

Bang voor waardevermindering

De winkelexpert doet een aantal suggesties, zoals bijvoorbeeld meer regie op straat door boa's, het bijhouden van groen en vaker de straten vegen. Maar het begint eigenlijk bij de verhuurders van de winkelpanden: die willen hun huurprijs niet verlagen uit angst voor waardevermindering van hun bezit. Dat werkt leegstand in de hand dus de gemeente zou ook daar een rol in kunnen hebben, om met de verhuurders om tafel te gaan.

Op dit moment is ook het winkelgebied te 'versnipperd' volgens Van den Biggelaar. Enkele jaren geleden was de slogan in Bussum met betrekking tot groenvoorziening 'meer doen met minder'. En dat zou nu weer kunnen, maar dan: meer doen met minder winkelstraten. Als voorbeeld van de versnippering geeft de Bussumse ondernemer de Action die achter het station zit. Een winkel die volgens hem niet thuishoort in een woonwijk met kleine straten, getuige ook de enorme vrachtwagen die daar ter plekke moet laden en lossen.

Lege panden

Voorbeelden van waar het wel goed gaat zijn dus bijvoorbeeld de Vlietlaan en de Kapelstraat. Maar ook de Nieuwe Brink waar de Hema naar toe is verhuisd. Daar is de loop van het winkelend publiek naar toe gegaan en is het een aantrekkelijk stukje Bussum geworden.

Toch gaat dit blijkbaar wel ten koste van andere winkelstraten in het centrum. Een wandeling door de Veerstraat leert dat daar alleen al acht lege winkelpanden staan. En het Julianaplein heeft ook een treurige aanblik met de enorme winkel waar eerst de Hema zat, daarna de supermarkt Jumbo, maar die nu leegstaat.

Ondernemers in de straat zijn bezorgd. Liever willen ze niet met hun naam in de pers, om niet nog meer negativiteit te veroorzaken. Maar het is duidelijk dat er minder winkelend publiek is. Sommige winkeliers, die al lang in de straat zitten, vragen zich af of de combinatie tussen omzetderving en hoge huurprijzen nog wel vol te houden is.

Misschien te laat

Gooise Meren is wel van plan om onder andere het Veerplein en de Veerstraat een make-over te geven. De bedoeling was om daar eind van dit jaar een start mee te maken maar dat zal in de eerste helft van volgend jaar worden. Maar dan is het misschien al te laat om het tij te keren: veel winkels hebben zich al verplaatst naar de randen van het centrum. De vrees onder de winkeliers bestaat dat als de Veerstraat eenmaal is opgeknapt, het publiek al ergens anders inkopen doet.

De gemeente laat in een reactie weten dat binnenkort het ontwerp van de herinrichting van de Veerstraat aan belanghebbenden zal worden gepresenteerd. Daarna zal het college een besluit nemen over datzelfde ontwerp.