ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bewoners halen opgelucht adem: woningcorporatie gaat Laarder erfgooierswoningen niet slopen | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Woensdag 20 maart om 06:56 | bijgewerkt: om 07:22 uur
  • Pieter Witte

Opluchting voor bewoners van monumentale Laarder erfgooierswoningen rondom de Smeekweg en de Erfgooiersdwarsweg: hun huizen worden niet gesloopt. Dat stelt woningcorporatie Gooi en Omstreken. Ook gaan er geen tuinen verloren als er nieuwbouw komt op de plek waar nu nog twee afgebrande huizen staan. 

Erfgooierswoningen Laren
Foto ter illustratie. Google Streetview

Er was de afgelopen tijd veel ophef in de buurt over de mogelijke sloop van de beeldbepalende erfgooierswoningen. Al met al zouden acht woningen gesloopt worden die geen monumentale status hebben, en voor vier woningen die buiten de ontwikkeling vallen, is geen plan. 

Grenzen overschrijden

De gesloopte panden moeten plaats maken voor 28 nieuwe woningen en daarbij zou - tot schrik van de buurt - ook sprake zijn van hoogbouw.

Projectleider Arnoud van der Wal van woningcorporatie Gooi en Omstreken kan de boel sussen: de nieuwbouw is maximaal drie lagen hoog en past in de omgeving. 

Ook het andere grote pijnpunt kan hij wegnemen. De meeste onrust werd de laatste tijd veroorzaakt door geruchten dat er erfgrenzen overschreden zouden worden en de huidige bewoners misschien een deel van hun tuin zouden moeten inleveren. 

Betere communicatie

Maar ook dat is niet het geval: Van der Wal legt uit dat er absoluut geen tuinen worden afgepakt van bewoners. Aan de architect is eerst gevraagd om met een plan te komen, voordat de boel officieel 'ingemeten' was.

Dat het daarmee leek dat de bouw over tuingrenzen heen ging, was niet handig. Bij het definitieve plan moet er nog geschaafd worden, zodat juist alles binnen ieders erfgrenzen valt en niemand grond hoeft op te offeren.

Woningbouwvereniging Gooi en Omstreken erkent dat de communicatie naar de buurt beter had gekund, waardoor de onrust voorkomen had kunnen worden. Alle huurders zijn vanaf het begin meegenomen in de plannen, maar daarna heeft er te veel tijd tussen gezeten om de buurt zelf te informeren waardoor de onrust kon groeien. 

Er wordt wel gebouwd

Uiteindelijk gaat er dus wel gebouwd worden in de buurt. De woningcorporatie staat voor een lastige opgave: Laren heeft geen plekken meer waar uitgebreid kan worden. Bouwen op de hei is natuurlijk geen optie, benadrukt Van der Wal.

Dus komt het neer op inbreiden en verdichten, ofwel meer woningen op dezelfde plek. En dat terwijl je te maken hebt met een beschermd dorpsgezicht en bezorgde buurtbewoners. Maar dat er gebouwd moet worden is een feit.

Meer sociale woningen

De landelijke overheid dicteert dat een gemeente een derde sociale woningbouw moet hebben, Laren doet met 13 procent momenteel niet echt lekker mee. De gemeente heeft met Gooi en Omstreken wel afgesproken om het aantal sociale huurwoningen op te krikken naar 16 procent.

Een deel daarvan moet dus in de Erfgooiersbuurt komen. Buurtbewoners waren alleen niet blij met de wijze waarop ze werden geïnformeerd door de corporatie. Het was te veel van bovenaf opgelegd en de buurt had te weinig inspraak, zo klonk het.

Van der Wal verdedigt de aanpak door aan te stippen dat niet van tevoren een 'blanco vel' door buurtbewoners ingevuld kan worden. Dan zou het project welhaast nooit van de grond komen.

Wensen en meningen

Nu heeft de corporatie ervoor gekozen om de buurt eerst een aantal 'legoblokjes' te geven. Het zijn ruwe ontwerpen waar de mensen uit de verschillende straten hun mening over kunnen geven, zodat de woningcorporatie daar de plannen op kan aanpassen.

Dat er in eerste instantie onrust ontstaat, is ook niet heel gek. Volgens Van der Wal is het patroon meestal dat op de avond van de eerste presentatie er veel aanwezigen zijn om de plannen aan te horen. Op de tweede avond, waarbij de opmerkingen van bezorgde buurtbewoners zijn verwerkt in de plannen, is het al wat rustiger en zijn de gemoederen ook wat bedaard. En als duidelijk is hoe de vork echt in de steel zit op de derde avond, dan is het aantal aanwezigen het laagst.

Als het om bouwen gaat, is overigens eerst nog de gemeente aan zet. Voor er überhaupt een paal de grond in gaat, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarna moet de corporatie met een sociaal plan komen voor mensen die tijdelijk hun huis uit moeten. Dus onduidelijk is nu nog wanneer de eerste sloopkogel zwaait of wanneer de eerste schop in de grond gaat.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren