ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Huizen stopt meteen met religieuze zegeningen na commotie over ramadanwens | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Vrijdag 22 maart om 10:38 | bijgewerkt: om 16:03 uur
  • Ingmar Meijer

De gemeente Huizen stopt per direct met bijvoorbeeld moslims een gezegende ramadan te wensen of uit te spreken dat christenen een gezegende Pasen zullen hebben. Na alle ontstane commotie over een ramadanwens is het vanaf nu zakelijkheid en neutraliteit troef. "Bij feestdagen met een religieuze achtergrond gaan wij ons beperken tot mededelingen die onze gemeentelijke dienstverlening raken, zoals wanneer het gemeentehuis gesloten is", verklaart wethouder Bert Rebel.

De veelbesproken gezegende ramadan post van de gemeente Huizen
gemeente Huizen

Bij een volgende ramadan zal Huizen geen mededeling meer de wijde wereld in slingeren, zoals de gemeente dat tien dagen terug nog wel deed. Er valt dan namelijk niets te melden vanuit het gemeentehuis. Deze voor moslims heilige maand heeft geen gevolgen voor de gemeentelijke dienstverlening. 

Bij bijvoorbeeld Pasen en kerst moet de gemeente wel communiceren, omdat op deze nationale, vrije feestdagen - met een christelijke achtergrond - de deuren van het gemeentehuis dicht blijven. Dat is dan wel het moment om aan het eind van de berichtgeving de Huizers bijvoorbeeld nog wel een fijne kerst of een plezierig Pasen te wensen.

Niet in strijd met

"Dat vinden wij niet bezwaarlijk en is ook niet in strijd met het uitgangspunt dat wij als overheid een neutrale houding innemen ten opzichte van deze feestdagen", is de uitleg van de wethouder. En volgens de CDA-bestuurder is dit een heel normale uiting. Het zijn uitspraken die collega's doen of je een bekende op straat ook wenst.

Waarom deze verandering van koers? Bij de start van de ramadan op 12 maart wenste de gemeente op de verschillende socialemediakanalen de moslims in Huizen een gezegende ramadan. Deze zegenwens viel kennelijk in het verkeerde putje. Online ontstond er veel commotie over en niet veel later regende het vragen van politieke partijen.

Onderscheid 

SGP, VVD en ChristenUnie vinden dat de gemeente met deze zegening een meer inhoudelijke boodschap heeft dan bijvoorbeeld bij Pasen. Daar spreekt Huizen al jaren van een vrolijk Pasen en gaat het vooral om hazen, kuikens en eieren en niet om de wederopstanding van Jezus Christus.

Christenen komen er bekaaid vanaf is hun stelling. Niet alleen maakt de gemeente op deze manier onderscheid tussen geloofsgroeperingen, maar stelt het zich eveneens niet neutraal op en dat moet de overheid wel doen. 

"Met het wensen van een vrolijk Pasen proberen wij tegemoet te komen aan de beleving van de meerderheid van de mensen die dit viert"
wethouder Bert Rebel

Donderdagavond moest Rebel tekst en uitleg geven in de raadsvergadering. Hij vertelde dat Huizen veel inwoners telt met een moslimachtergrond en toen de heilige maand begon heeft de gemeente een tekst naar het Nederlands vertaald, die aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep om zo verbinding te maken. Dat werd dus een gezegende ramadan. 

Dat er een verschil in boodschap zit tussen de start van de ramadan en het naderende paasfeest is geen gevalletje oeps. "Daar is wel degelijk over nagedacht", merkte de wethouder op. "Met het wensen van een vrolijk Pasen proberen wij tegemoet te komen aan de beleving van de meerderheid van de mensen die dit viert."

Verschillende manieren

En daar zit nu net de crux volgens Rebel, want uit een landelijk panelonderzoek blijkt dat Nederlanders Pasen op heel verschillende manieren vieren. Bijna de helft ziet dit als een periode van vrije dagen of een moment van samenzijn met familie en vrienden.

Vier op de tien Nederlanders ziet dit als het begin van de lente en maar 20 procent staat stil bij de opstanding van Jezus Christus uit de dood. "Gelet op deze verschillende belevingen van het paasfeest, ook onder onze inwoners, is gekozen voor een algemene wens."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kerk en Samenleving

Vandaag om 09:00.

Terugluisteren