ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricumse villabewoners doen aan landjepik: tientallen bermen gekaapt | NH Gooi

Blaricumse villabewoners doen aan landjepik: tientallen bermen gekaapt

  • Zaterdag 23 maart om 10:00 | bijgewerkt: zondag 24 maart om 09:23 uur
  • Pieter Witte

Het is een hardnekkig probleem: villabewoners die de Blaricumse bermen ‘kapen’ door ze af te zetten met paaltjes, boomstammen of zelfs met hele zwerfkeien. Dit terwijl het beleid van de gemeente is om de bermen natuurlijk en 'vrij van objecten' te houden. Bewoners die de bermen op die manier toe-eigenen doen het ook vaak om te voorkomen dat de boel kapot gereden wordt.

Zwerfkeien in de berm als afzetting
Zwerfkeien in de berm als afzetting|Pieter Witte

Het lijkt op een soort landjepik als je door een aantal dure wijken van Blaricum rijdt: bermen langs de weg die door de bewoners van de aangrenzende huizen zijn afgezet. Veelal zie je een hele rij paaltjes in de grond geslagen, maar op enkele plekken liggen halve boomstammen in de berm. En een hoek bij de Boslaan is door de bewoner zelfs helemaal belegd met zwerfkeien.

Bouwverkeer

De buurtbewoners doen het niet zonder reden. Een van de bewoners die paaltjes in de gemeentelijke berm voor zijn huis heeft staan legt hij uit dat dit nodig was om ervoor te zorgen dat er überhaupt een berm overbleef. Zijn overbuurman was langdurig zijn huis aan het verbouwen, wat veel verkeer opleverde. Zware wagens die allemaal in de berm voor het huis parkeerden.

Aan de kant van de weg waar gebouwd werd, stonden al paaltjes in de grond gemept dus besloot de bewoner van de overkant ook zijn berm te beschermen tegen het bouwverkeer. En zo kwamen er ook paaltjes aan de andere kant van de weg. Maar niet altijd lijkt beschermen van bermen de reden om de boel af te zetten.

Sproei-installatie onder de berm

De buurtbewoner die we spreken, en die liever niet met zijn naam in de pers wil, geeft aan dat sommige mensen hele sproei-installaties onder het 'gazon' van de berm hebben laten aanleggen. Anderen graven de boel kaal en leggen er een grasmat met monocultuur voor terug. De cultivering van de bermen lijkt te zeggen dat het terrein bij het betreffende huis hoort. Maar dat is dus niet zo.

Jaren geleden heeft Blaricum een brief uitgedaan naar inwoners om aan te geven dat alles wat niet in de berm thuishoort, weg moet. Van zwerfkeien en paaltjes tot 'verboden voor honden-bordjes'. De berm moet een natuurlijke uitstraling hebben, maar moet ook enigszins onderhouden blijven.

Tekst gaat door onder de foto

Paaltjes, paaltjes, paaltjes in Blaricum
Paaltjes, paaltjes, paaltjes in Blaricum|Pieter Witte

De gemeente laat weten dat er een 'bermenbeleid' is. Dat houdt onder andere in dat er geen keien, paaltjes of boomstammen in thuis horen. Ook al omdat je op veel plekken namelijk gewoon in de berm mag parkeren. In Blaricum zijn de meeste straten smal en de gemeente wil de straten niet verbreden om het karakter van het dorp niet aan te tasten.

Systematisch controleren

Daarbij is het ook van belang dat de natuurlijke bermen vrij blijven en dat er dus niet een 'grens' van allerlei objecten is gemaakt. De gemeente is inmiddels bezig met een plan om systematisch te gaan controleren en 'de bermen in de juiste staat terug te brengen waar dat nodig is.'

Over het onderhoud van de Blaricumse berm heeft de buurtbewoner ook wat te zeggen: dat gaat, vanwege de grote snoei- en maaidrift van de gemeente, af en toe wel heel ondoordacht. Net als er van alles begint te bloeien en te zoemen, gaat er rigoureus een maaier over de berm. Zelf laat hij op zijn 'eigen' stukje berm wel van alles en nog wat groeien, ondanks de paaltjes. Die waren juist bedoeld ter bescherming en zijn nu eigenlijk niet meer nodig.

Poep en parkeren

Wel blijft het probleem bestaan, omdat je dus mag parkeren aan weerszijden van de weg. Dat maakt van de berm een kale woestenij en in de zomer daardoor een stoffige boel. En dan bestaat ook nog het probleem van hondenpoep. Als de zijkanten van de weg niet duidelijk zijn afgeschermd, laten baasjes ook daar hun hond nog wel eens uit.

Het blijft dus een duivels dilemma: kale bermen met hondenpoep als de boel niet is afgezet of villabewoners oogluikend toestaan zich gemeentegrond 'toe te eigenen' en zo de bermen beschermen.