ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Telefoonboekje moet Huizer scholieren bewust maken van te veel smartphonegebruik | NH Gooi
  • Dinsdag 16 april om 20:49 | bijgewerkt: om 20:58 uur
  • Erik Bootsman

Je smartphone eens weg leggen en geen schermpje meer lezen, maar een echt boek. Met een gloednieuw telefoonboekje probeert schrijfster Marjon Hoffman schoolkinderen weg te krijgen van hun smartphone. Zevendegroepers van de Huizer basisschool De Tweemaster kregen dat boekje vandaag als allereerste te lezen, meer scholen moeten volgen. 

Erik Bootsman

Het telefoonboekje is gemaakt voor leerlingen van groep zes tot en met acht. Het is het eerste leesboek in de vorm van een telefoon, maar dan wel met een boodschap. 

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone en deze is al ruim vóór de brugklas niet meer weg te denken uit hun leven. Driekwart van de Nederlandse kinderen tussen de zeven en twaalf jaar gebruikt een smartphone, zo blijkt uit onderzoek.

Schermgebruik neemt alleen maar toe naar mate kinderen ouder worden. Met het stijgen van de schermtijd daalt ook de leesvaardigheid en leestijd. Onderzoek toont aan: van de zevenjarigen leest 68 procent vrijwel dagelijks buiten schooltijd een boek. Aan het eind van de basisschool is dat met de helft gedaald.

Telefoon ruilen voor boekje

Kinderboekenschrijfster Marjon Hoffman probeert daar met haar boek wat aan te doen. Het verhaal in haar telefoonboekje richt zich op een groep vrienden in de brugklas en volgt hun WhatsApp-gesprekken.

Vandaag overhandigde Marjon de eerste exemplaren van haar nieuwe boek aan groep zeven van Huizer basisschool Tweemaster. De school heeft een 'telefoonzak' waar elke leerling zijn telefoon voor de les moet inleveren. In elk vakje van de telefoonzak van de klas zat een exemplaar van het boekje. Zo konden de kinderen gemakkelijk hun smartphone inwisselen voor het telefoonboekje. 

Telefoonboekje in telefoonhouder
Telefoonboekje in telefoonhouder Odido

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren