ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum herdenkt lokale slachtoffers van Holocaust, ook om signaal af te geven | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Maandag 06 mei om 16:49 | bijgewerkt: om 18:59 uur
  • Daan Visser

Hilversum gaat de slachtoffers van de Holocaust voortaan op een vast moment herdenken. Dat gebeurt op op Jom Hasjoa. Vandaag was de eerste keer en het moment was extra bijzonder: voorafgaand bekrachtigde de gemeente ook de afspraak door het onderhoud van de Joodse begraafplaats tot in de eeuwigheid op zich te nemen. 

Kranslegging bij de Joodse begraafplaats in Hilversum
Kranslegging bij de Joodse begraafplaats in Hilversum NH Media

Het kleine Metaheerhuis bij de Joodse begraafplaats, waar normaal gesproken de overledenen ritueel gereinigd worden, stond vanmiddag vol met mensen. "We hebben een groot hart, maar zijn wat kleinbehuisd", grapt Hans Roos van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek.

Vanmiddag worden namelijk belangrijke handtekeningen gezet door de gemeente Hilversum en de Hilversumse Joodse gemeente. De gemeente Hilversum en de Uitvaartstichting Hilversum nemen namelijk tot in de eeuwigheid het onderhoud voor hun rekening. "De Joodse gemeenschap telt te weinig leden om zelf onderhoud te plegen. We zijn dan ook ontzettend blij dat de gemeente dit oppakt", legt Roos uit. 

Pikzwarte bladzijde

Dat de gemeente Hilversum deze handschoen oppakt is niet zo gek. De bladzijde van het gemeentebestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog is namelijk pikzwart. Hilversum telde drie NSB-burgemeesters en er werd niets nagelaten om Hilversum 'Jodenvrij' te maken. Van de bruisende Joodse gemeenschap die Hilversum had vóór de oorlog, keerde slechts een fractie na de oorlog terug. 

Drie jaar geleden bood het Hilversumse gemeentebestuur al haar excuses aan aan de Joodse gemeenschap. Dit onderhoud is 'een klein begin om invulling te geven aan deze excuses', stelt wethouder Arno Scheepers. Ook hoopt Scheepers dat deze ondertekening een signaal is naar de buitenwereld: "Er is geen plaats voor antisemitisme in Hilversum." 

Gerard Klein en Arno Scheepers ondertekenen de overeenkomst
Gerard Klein en Arno Scheepers ondertekenen de overeenkomst NH Media

In de ogen van Gerard Klein, voorzitter van van de Hilversumse Joodse gemeenschap, is hiermee 'de cirkel weer rond.' Bij sommige gasten in de kleine witte zaal van het gebouw is de emotie van de gezichten af te lezen. 

Jom Hasjoa

Bij het zetten van de krabbels blijft het niet. Het is namelijk ook de dag waarop de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht, Jom Hasjoa. Het is de eerste keer dat de gemeente Hilversum officieel betrokken is bij de herdenking. Het is de bedoeling dat dit ook jaarlijks gaat gebeuren. 

"Als een dominee op een begraafplaats komt en lege plekken ziet, juicht hij. Ik huil", stelt Opperrabbijn Binyomin Jacobs wanneer hij na de kranslegging het woord neemt. De joodse begraafplaats van Hilversum kent veel van deze lege plekken. "Het zijn namen van die mensen die in het duistere gat van de vergetelheid zijn geraakt." 

Na een gepassioneerde en vurige toespraak over het 'niet mogen wegkijken' volgt het Jizkor-gebed, waarna de herdenking met twee minuten stilte wordt afgesloten. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren