Als iemand écht van dieren houdt, is het de 26-jarige Alissa Versluis uit Nederhorst den Berg wel. Ze reist stad en land door met haar rijdende kinderboerderij om ouderen en kinderen in contact te brengen met haar dieren. Nu heeft ze een nieuw plan: een eigen boerderij oprichten, speciaal voor mensen met een fysieke of psychische beperking. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht.
Ze is inmiddels geen onbekende meer, de 26-jarige Alissa Versluis. Eerder kwam ze al in het nieuws met haar rijdende kinderboerderij. Met onder andere kippen, lammetjes en pony's gaat ze langs verzorgingstehuizen en scholen om ouderen en kinderen meer in aanraking te laten komen met dieren. Het bleek een groot succes: nadat haar verhaal naar buiten kwam, stroomden de verzoeken binnen.
"Het is eigenlijk niet meer te doen", vertelt Versluis. "Zoveel mensen willen dat ik langskom met mijn busje. Dat is natuurlijk geweldig. Maar het is ook jammer dat ik daarin niet alle wensen kan vervullen. Vooral omdat het een behoorlijke klus is om alle dieren op te halen en thuis te brengen."
"Ik maak soms dagen van 6.00 tot 23.00 uur. Dat is niet meer te doen."
Iedere dag is ze anderhalf uur onderweg om de dieren op te halen bij verschillende boerderijen. De kippen in Nederhorst Den Berg, de pony's in Naarden en de lammetjes in Kortenhoef. Vervolgens rijdt ze naar locaties door heel Nederland om de dieren daar een paar uur uit te stallen. Al met al is ze vaak hele dagen in de weer. "Ik maak soms dagen van 6.00 tot 23.00 uur. Dat is niet meer te doen, ook niet voor de dieren."
Boerderij voor mensen met beperking
Ze is daarom hard op zoek naar een plek waar al haar dieren samen kunnen zijn. "Het zou ontzettend fijn zijn als de dieren in ieder geval op één stuk land bij mij in de buurt zouden zijn. Dat scheelt niet alleen reistijd, ik kan dan ook mensen naar mij toe laten komen."
De droom van Versluis is namelijk om mensen met zowel fysieke als psychische beperkingen in aanraking te laten komen met dieren. "Ik zou het heel mooi vinden om mensen uit te nodigen op mijn boerderij die bijvoorbeeld autisme hebben of snel overprikkeld zijn. Dan kunnen ze op een rustige manier knuffelen met de dieren. Niet zoals op een kinderboerderij - wat ik vaak te chaotisch vindt."
Te duur
Lastig is het alleen wel om deze wensen in vervulling te laten gaan. "Een stuk grond is voor mij nu simpelweg niet te betalen. Ik wil de kosten voor mijn mobiele kinderboerderij zo laag mogelijk houden om iedereen in contact te brengen met mijn dieren, maar daardoor is dit plan van een eigen boerderij onmogelijk."
Ze is daarom een crowdfunding gestart. "Iedereen die doneert, is straks ook van harte welkom op mijn kinderboerderij. Ik wil graag wat terugdoen. Het liefst deed ik het allemaal zelf, maar dat kan helaas niet."
Eerder waren we met de rijdende kinderboerderij mee naar een verzorgingstehuis. Dat is te zien in deze video:
Lees ook
-
Hartverwarmend: Kortenhoefse Alissa brengt ouderen en dieren samen met 'rijdende kinderboerderij'
Maandag 19 februari 2024 om 17:00