ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Tientallen schilders op elke straathoek: overal worden echte Larense taferelen vereeuwigd | NH Gooi

Tientallen schilders op elke straathoek: overal worden echte Larense taferelen vereeuwigd

  • Zondag 16 juni om 12:45 | bijgewerkt: maandag 17 juni om 11:50 uur
  • Anna Schreurs & Jamie Helmonds

Laren was afgelopen weekend een waar kunstenaarsdorp: op elke hoek van de straat stond wel een kunstenaar te schilderen. Meerdere echte Larense taferelen werden vereeuwigd op het witte doek. Laren viert daarmee dat de lokale kunst 150 jaar bestaat. 

NH Nieuws

Laren heeft een lange geschiedenis met kunst. Dat werd eerder deze week al goed duidelijk toen kunsthandelaar Evert Douwes VIII voor een volle zaal vertelde over de geschiedenis van de Larense kunst en vooral de opkomst daarvan. 

Lezing over Larense kunstgeschiedenis

Toen Napoleon Bonaparte over Holland heerste, wilde hij dat iedere inwoner geregistreerd zou worden. Hierdoor moest de familie Douwes zich in Amsterdam inschrijven bij een gilde om als onderneming verder te kunnen gaan. Vanaf het jaar 1500 handelde deze familie al in schilderkunst. "Elke generatie heeft er een stukje expertise aan toegevoegd," vertelt Evert Douwes VIII.

De familie Douwes begon in 1770 met het restaureren en handelen van schilderijen, wat ze nog steeds doen. Evert Douwes VIII is de achtste generatie en weet precies hoe Laren zich ontwikkelde als kunstenaarsdorp.

Hij vertelt over de kunstenaars die vroeger naar Laren kwamen om het boerenlandschap te bewonderen, een tijd waarin de plenaire schilderkunst opkwam, oftewel het schilderen in de buitenlucht. Door de uitvinding van de verftube waren schilders namelijk niet langer gebonden aan hun atelier.

Laren van vroeger

Vroeger was Laren erg armoedig, dus was het eigenlijk vreemd dat mensen naar het dorp trokken. Er waren voornamelijk boerderijen met schaapjes die rustig stonden te drinken bij de vijver. Om de 150 jaar kunst in Laren te vieren, kwam er deze zondag een schaapskudde met een herder, net zoals vroeger, zodat de kunstenaars buiten, en plein air, kunnen schilderen.

“Wij hopen dat het droog blijft tijdens de schilderwedstrijd en ik hoop samen met mijn mede-juryleden genoeg wijsheid te hebben om een goede keuze te maken over de winnende schilderijen. Daarbij letten wij vooral op techniek en originaliteit. Het winnende schilderij komt te hangen in de foyer van het Brinkhuis en alle kinderen die meedoen krijgen sowieso verse poffertjes,” aldus jurylid Monique Kropman.

En dat is zeker gebleken. Het weer werkte zondag mee, wat zorgde voor een feestelijke middag. Veel publiek kwam naar de wedstrijd, en ook de kunstenaars waren enthousiast.