ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse voetbalclub speelde voor 11-jarige Werther die omkwam bij MH17-ramp | NH Gooi

Hilversumse voetbalclub speelde voor 11-jarige Werther die omkwam bij MH17-ramp

  • Zondag 14 juli om 09:00 | bijgewerkt: om 19:21 uur
  • Erik Bootsman

De Hilversumse voetbalclub Altius verloor bij de MH17-ramp één van zijn jeugdspelers. De 11-jarige Werther Smallenburg, spits in het elftal en een geliefde ploeggenoot, keerde niet meer terug op het veld. Voormalig voorzitter Tom Verdam blikt terug op die zwarte dag in 2014, en de herdenkingswedstrijd die een maand later werd gespeeld. 

Erik Bootsman

Werther was een getalenteerd voetballer, vertelt clubvoorzitter Tom Verdam vanuit de dugout. "Hij was een spits en maakte veel goals. Een begenadigd speler. En dan is hij er plotseling niet meer."

Die dag, bijna tien jaar geleden, staat in het geheugen gegrift van iedereen die betrokken is bij Altius. Spelers, ouders, het bestuur. "We zijn die dag met z'n allen bij elkaar gekomen. Het was vreselijk emotioneel," vervolgt Verdam. "Voor die jongens is het heel ingrijpend geweest. Die waren ineens hun vriendje kwijt."

Duizend mensen

Het idee ontstond om een herdenkingswedstrijd te organiseren, voorafgaand aan de juniorenkampioenschappen die een maand later zouden plaatsvinden. Zo'n duizend mensen zagen vanaf de zijlijn hoe het elftal van Werther tegen een team van Olympia speelde. Die voetbalclub verloor óók een jeugdspeler bij de vliegramp, van dezelfde leeftijd als Werther. 

"Die wedstrijd was echt een herdenking voor die jongens," vertelt Verdam. "Ze speelden tien tegen tien. Symbolisch ontbrak er aan beide kanten één speler. Het was heel indrukwekkend en teder. Die jongens hebben een halfuurtje gevoetbald. Dat was gewoon fijn, ook dat ze die aandacht kregen."

MH17-ramp

Aanstaande woensdag is het 10 jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven, waarvan vijftien Hilversummers. De ramp sloeg een groot gat in de Gooise gemeenschap.

In deze serie van drie video's blikken onder andere met nabestaanden terug op deze ramp en de initiatieven en herdenkingen die eruit voortkwamen.